Wienerbröd med vaniljkräm

Wienerbröd med vaniljkräm

60+ min
Bara en tugga till! Frasiga, nybakade wienerbröd fyllda med hemgjord vaniljkräm är en dröm för alla fikaälskare. Så färska att de smälter i munnen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/wienerbrod-med-vaniljkram/

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser utom det osaltade smöret i en degmaskin, knåda ihop ca 5 min. Låt degen vila övertäckt i kyl, ca 30 min.
  • Platta ut det osaltade smöret med kavel, lägg i frysen.
  • Fortsätt med vaniljkrämen medan degen vilar i kylen.
  • Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången, lägg i en kastrull med mjölk och socker. Värm upp, och låt dra en liten stund.
  • Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke. Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning, vispa till en slät smet.
  • Häll tillbaka i kastrullen och vispa på medelvärme ca 2 min tills det tjocknar. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Låt kallna.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Kavla ut degen till dubbla storleken som det kavlade smöret. Lägg smöret i mitten på degen och packa in smöret, som ett paket.
  • Kavla ut degen till dubbel storlek en gång till.
  • Vik ihop degen igen ⅓ in mot mitten och sedan den sista ⅓ över den, så att det blir som 3 lager.
  • Upprepa detta 2 gånger till.
  • Kavla därefter ut degen så den blir ca ½ cm tjock. Skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm stora. Vik in hörnen på varje fyrkant mot mitten. Låt jäsa ca 30 min.
  • Spritsa eller klicka ut vaniljkräm i mitten på varje wienerbröd.
  • Pensla med ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 12 min. Låt svalna. Pudra ev över med florsocker.
Klart!
Energi:

170 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 11 g

Ingredienser

Vatten
2 dl
Jäst
50 g
Strösocker
½ dl
Vetemjöl
1 liter
Salt
½ tsk
Ägg
2
2 msk
450 g
Vaniljkräm:
Vaniljstång
1
6 dl
Strösocker
1¼ dl
Äggulor
6
Majsstärkelse
1 dl
50 g
Ägg till pensling
1