Vegetarisk pastagratäng med tomattopping

1 tim Huvudrätt Lunch Middag Varmrätt
Frysbar
Vegetarisk pastagratäng med tomattopping

En saftig pastagratäng med en topping av svenska tomater.

Ingredienser

Pasta penne, gärna fullkorn
360 g
Gul lök
1
1 msk
Vitlöksklyftor
2
5 dl
Ägg
5
3 dl
Färsk basilika
1 kruka
Salt
1 tsk
Malen svartpeppar
½ tsk
Riven muskotnöt
½ krm

Tomat-topping:

Tomater
4
Svarta oliver
2 dl
Citron
rivet skal av ½
Olivolja
2 msk
Salt
2 krm
Svartpeppar
1 krm
Färsk basilika
½ kruka

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i smör tills den fått lite färg.
  • Blanda med den kokta pastan och lägg blandningen i en smord ugnssäker form.
  • Blanda mjölk, ägg, riven ost, riven basilika, salt, svartpeppar och muskot och häll i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 minuter.
  • Tomat-topping: Skär tomaterna fint eller halvera körsbärstomaterna.
  • Blanda med övriga ingredienser och lägg på gratängen vid serveringen.
Markera receptet som tillagat

Tomaterna kan även bytas ut mot 300g körsbärstomater.

Näringsvärden, per port

Energi:

739 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,6 g
Protein: 18,3 % 33,2 g
Fett: 39,3 % 32,8 g
Kolhydrater: 42,4 % 77,2 g
https://www.arla.se/recept/vegetarisk-pastagratang-med-tomattopping/