Vaniljgröt med rostad mandel

1 tim Efterrätt Frukost Mellanmål
Vaniljgröt med rostad mandel

Den klassiska gröten i lyxförpackning. Njut till långfrukost eller till dessert.

Ingredienser

Rundkornigt ris
2½ dl
Vatten
5 dl
2 msk
Salt
1 tsk
7 dl
1 dl
Kanelstång
1
Mandel
1 dl
Strösocker
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk

Gör så här

  • Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjock-bottnad kastrull. Låt koka under lock på svag värme ca 10 min.
  • Tillsätt mjölk, grädde och kanelstång. Låt gröten svälla under lock på mycket svag värme utan omrörning 30–40 min.
  • Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skålla och skala mandeln och lägg på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 8 – 10 min. Rör ner mandeln i gröten och smaksätt med socker och vaniljsocker. Servera med mjölk.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

375 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,6 g
Protein: 9,7 % 9 g
Fett: 47,9 % 20,3 g
Kolhydrater: 42,4 % 39,2 g
https://www.arla.se/recept/vaniljgrot-med-rostad-mandel/