Sockerkaka med äpple

1 tim 5 min Fika
Frysbar
Sockerkaka med äpple

Dofterna som sprider sig i köket är bara helt enkelt ljuvliga när denna sockerkaka bakas. I smeten har vi nymortlad kardemumma, och äppelklyftorna vänder vi i både kanel och socker. Denna saftiga sockerkaka med äpple serveras självklart med vaniljsås!

Ingredienser

150 g
Strösocker
2 dl
Mortlade kardemummakärnor
1 tsk
Ägg
2
½ dl
Vetemjöl
2½ dl
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
1½ tsk

Fyllning:

Svenska äpplen
2
Malen kanel
1 msk
Strösocker
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa upp smör, socker och mortlad kardemumma med elvisp. Rör ner äggen ett i taget. Vispa ner mjölken.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner i smeten. Rör hastigt till en jämn smet och häll ner i formen.
  • Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker. Stick ner äpplena i smeten.
  • Grädda långt ner i ugnen 45-50 min. Känn med en trästicka att kakan är genomgräddad.
  • Låt sockerkakan svalna något innan den serveras med vaniljsås.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

302 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 1,3 g
Protein: 3,7 g
Kolhydrater: 36,1 g
Fett: 15,9 g
https://www.arla.se/recept/sockerkaka-med-apple/