Pasta med rökt lax

Pasta med rökt lax

30 min
Huvudrätt
Härligt krämig laxpasta som går från bra till bäst med ädelostens milda och fylliga smak. Detta är en lyxig pasta att servera vid festligare tillfällen. Den krämiga pastan toppas med rostade pinjenötter. Lättlagat och festligt i en härlig harmoni!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pasta-med-rokt-lax/

Gör så här

  • Koka upp saltat vatten till pastan.
  • Koka pastan al dente. Spara 2 dl av pastavattnet.
  • Rosta pinjenötterna i en het och torr stekpanna, till de blivit gyllene. Lägg över i en skål.
  • Skala och finhacka vitlök. Hetta upp mör- & rapsolja i en kastrull. Fräs vitlöken mjuk.
  • Rör ner crème fraiche, smulad ost och sambal oelek. Koka upp och späd med det sparade pastavattnet till önskad konsistens, ta bara lite åt gången. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Blanda väl avrunnen pasta med ostsåsen under omrörning på svag värme. Vänd ner lax delad i bitar och grovhackad basilika.
  • Toppa med pastan med finrivet citronskal och pinjenötter. Servera direkt.
Klart!

Ingredienser

Tagliatelle
360 g
Pinjenötter
4 msk
Vitlöksklyfta
1
1 tsk
2 dl
140 g
Sambal oelek
1 tsk
Salt och svartpeppar
Varmrökt lax
250 g
Färsk basilika
1 kruka
Citron
1