Masala oats

35 min Huvudrätt Lunch
Masala oats

Masala oats är en smakrik indisk gröträtt sprängfylld med kryddstarka smaker! I detta recept har vi valt att koka steel cut oats i både vatten och kokosmjölk för ett extra krämigt resultat. Den heta gröten äts bäst varm tillsammans med en klick frisk yoghurt och rostade kokoschips.

Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Bananschalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
Färsk röd chili
1
Färsk ingefära
25 g
2 msk
Morötter
2
Tomat
1
Garam masala
1 msk
Curry
2 tsk
Malen gurkmeja
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Hel kummin, mortlad
1 tsk
Korianderfrön, mortlad
1 tsk
Lagerblad
2
Tomatpuré
1 msk
Kokosmjölk
250 ml
Vatten
6 dl
Grönsaksbuljong
2 tärningar
Steel cut oats
2 dl
Mango chutney
2 msk
Frysta gröna ärter
2 dl
Salt och svartpeppar

Myntayoghurt:

2 dl
Färsk mynta, finhackad
1 msk
Lime, pressad saft
1
Salt och svartpeppar

Topping:

Kokoschips
1 dl

Gör så här

  • Finhacka lök, vitlök och chili. Skala och finriv ingefäran.
  • Fräs allt i smör- och rapsolja i en stor kastrull ca 5 min.
  • Skala morötterna. Skär morot och tomat i små kuber. Rör ner i kastrullen och fräs i ytterligare 5 min.
  • Tillsätt alla torra kryddor, lagerblad och tomatpuré. Fräs i 2 min tills det bildas en tjock paste.
  • Häll i kokosmjölk, vatten, smulad buljong och steel cut oats. Koka upp och sjud 10-15 min, tills grynen är klara.
  • Vänd i mango chutney och gröna ärtor. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Myntayoghurt:

  • Blanda yoghurt med mynta och limesaft. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa masala oats med myntayoghurt och kokoschips.
Klart!
https://www.arla.se/recept/masala-oats/