Mandelkola

Mandelkola

1 tim
Mandelkola är fantastiskt gott och extra delikata blir de små mandelkolorna om du doppar dem i choklad. Kola är mångas favoritgodis - inte bara till jul.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mandelkola/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
  • Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov.
  • Rör ner hackade nötter eller mandel. Häll upp smeten på en oljad plåt.
  • Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Kulprov:
  • Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Klart!
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Hackade nötter eller mandel
1 dl