Mac and cheese med rödbetor, spenat och citron

45 min
Arbetstid: 45 min
Huvudrätt Middag Varmrätt
Mac and cheese med rödbetor, spenat och citron

En upphottad pastagratäng med mild ädelost och fina betor. De kan enkelt bytas mot andra kokta grönsaker som t ex blomkål, pumpa eller broccoli.

Visa den {klassiska} varianten

Ingredienser

Pasta, gärna fullkorn
250 g
Gul lök
½
Vitlöksklyfta
1
2 msk
Vetemjöl
1½ msk
5 dl
Salt
½ tsk
140 g
Grönkål
65 g
Förkokta rödbetor
3

Citronkrisp:

Panko
1½ dl
1 msk
Citron
finrivet skal från 1
Bladpersilja, hackad
1 kruka

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Koka pastan knappt klar, spola i kallt vatten och låt rinna av.
  • Hacka lök och vitlök. Smält smör i en liten kastrull och fräs löken mjuk. Rör ner mjölet, fräs ytterligare 1-2 min och vispa ner grädden. Sjud 3-5 min tills såsen tjocknat. Tillsätt salt och hälften av ädelosten.
  • Blanda sås med pasta och spenat. Häll över allt i en smord ugnsform. Skär rödbetorna i tjocka klyftor och tryck ner i gratängen. Toppa med resten av ädelosten.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 25 min, tills gratängen fått en fin färg.

Citronkrisp:

  • Fräs panko i smör tills det är gyllenbrunt. Låt svalna och blanda med citronskal och persilja. Strö över gratängen vid servering.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

784 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 9,1 g
Protein: 11,5 % 22,2 g
Fett: 48,5 % 43 g
Kolhydrater: 40 % 77,2 g
https://www.arla.se/recept/mac-and-cheese-med-rodbetor-spenat-och-citron/