Löjromssemla
Nytt

Löjromssemla

1 tim
Buffé Förrätt
Går att frysa
Lyxiga och eleganta löjromssemlor - perfekta att bjuda på som tilltugg till nyårsminglet. Dessa består av en pâte à choux fylld med krämig smetana smaksatt med citron, en klick löjom och finhackade örter.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lojromssemla/

Gör så här

Pâte à chouxdeg:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en tjockbottnad kastrull.
  • Sänk värmen och sikta i mjöl under kraftig omrörning med en träslev. "Rosta mjölet" i ett par minuter tills smeten blir torr och släpper från kanterna.
  • Ta av från värmen och låt svalna ca 3 min.
  • Vispa ner ett ägg i taget med en elvisp. Vispa tills degen blir len och glansig.
  • Häll upp degen i en spritspåse med rund tyll.
  • Spritsa ut 8 st små bollar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till toppen försiktigt med ett fuktigt finger.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 min eller tills de fått fin färg.
  • Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, då riskerar du att profiterolsen sjunker ihop efter tillagningen.
Fyllning:
  • Skär av ett lock på alla pâte à choux när de har svalnat.
  • Smaksätt smetana med rivet skal från en citron. Finhacka gräslök eller dill.
  • Fyll pâte à choux med smetana. Toppa med en klick löjrom och gräslök eller dill. Lägg på locket och servera!
Klart!

Ingredienser

Pâte à chouxdeg:
Vatten
⅗ dl
⅗ dl
60 g
Salt
½ krm
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Fyllning:
2 dl
Citron
1
Färsk gräslök eller dill
½ dl
Löjrom
80 g