Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

2 tim Huvudrätt Varmrätt
Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.

Ingredienser

Hel kyckling
1
Hel vitlök
1
100 g
Färsk basilika, hackad
1 dl
Färsk persilja, hackad
1 dl
Salt
2 tsk
Svartpeppar
1 krm
Sambal oelek eller harissa
1 tsk
Färskpotatis eller delikatesspotatis
1 kg
Färsk sparris
250 g
Broccoli
250 g
2 dl
Citron, rivet skal
1

Gör så här

  • Sätt ugnen på 190° eller 170° varmluft.
  • Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet. Vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.
  • Dela vitlöken på mitten. Plocka ut och finhacka två halva klyftor. Blanda smör, hackad vitlök, hälften av örterna, sambal oelek och 1 tsk salt.
  • Fördela hälften av smöret innanför skinnet på kycklingen. Salta och peppra kycklingen runtom. Tvätta, dela och lägg potatisarna runt kycklingen.
  • Klicka ut resten av smöret på potatisen. Lägg vitlökshalvorna på plåten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 70 min.
  • Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg sparris och broccoli på plåten. Ta ut vitlökshalvorna. Tillaga ytterligare ca 10 min tills grönsakerna har fått lite färg och kycklingen är färdig.
  • Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet och mosa tillsammans med smetana och några matskedar sky från plåten. Smaka av med salt och peppar.
  • Strö resten av örterna och rivet citronskal på kycklingen och servera med potatis, grönsaker, rostad vitlökskräm och sky. Servera gärna med grönsallad till.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per port exkl sallad

Energi:

695 kcal

Energifördelning: per port exkl sallad
Protein: 39 g
Fett: 48 g
Kolhydrater: 26 g
https://www.arla.se/recept/kyckling-i-ugn-med-sparris-och-rostad-vitlokskram/