Kola med muscovado och mörk choklad

Kola med muscovado och mörk choklad

40 min Efterrätt
Underbar kola med muscovadosocker och doppad i mörk choklad. Kolan blir både vacker och god, toppad med flingsalt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kola-med-muscovado-och-mork-choklad/

Gör så här

  • Blanda samtliga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp och låt koka utan lock 15-20 min tills temperaturen är 122° eller smeten klarar kulprovet.
  • Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ofta.
  • Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna.
  • Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Bred den över kolan. Toppa med flingsalt och låt stelna.
  • Skär kolan i bitar och förvara svalt.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.
Klart!
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
50 g
1½ dl
Mörkt muscovadosocker
150 g
Ljus sirap
½ dl
Salt
2 krm
Chokladtopping:
Mörk choklad 70%
100 g
Flingsalt
½ tsk