Karlsbaderdeg

Karlsbaderdeg

Mellanmål
Karlsbaderdeg är en härligt smörig deg som är underbar att jobba med på bakbordet. Degen kan fyllas som till klassiska bullar eller bakas ut ofylld till bullar som efter gräddning penslas med smör och doppas i socker. Blanda gärna sockret med nystött kardemumma. Fantastiskt goda och maffiga!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/karlsbaderdeg/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen, rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet. Tillsätt mjölblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta degen några minuter.
  • Tillsätt smöret, lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig, minst 5 min. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 min. Därefter i kylskåp ca 30 min.
Förslag på utbakning:
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel och skär eller sporra degen i 24 remsor.
  • Tvista varje remsa och rulla ihop till ett bullnystan. Lägg in änden på degremsan under bullen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna lite under bakduk. Pensla de ljumma bullarna med smör och doppa i socker, gärna blandat med stött kardemumma.
Klart!
Energi:

209 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 10 g

Ingredienser

Jäst
50 g
3 dl
Strösocker
1 dl
Salt
1 tsk
Ägg
2
Bakpulver
1 tsk
Vetemjöl
ca 12 dl
250 g