Grillskola

Kol eller briketter? Klot- eller gasolgrill? Och vad är egentligen indirekt grillning? Allt du behöver veta för att briljera under grillsnacket och bli en riktig hejare framför grillen kan du läsa här.

Hoppa direkt till:
Välja grilltyp | Förberedelser | Dags att grilla | Direkt & indrekt grillning | Rengöring

Klotgrill

Välja typ av grill

Det går utmärkt att grilla på allt från små engångsgrillar till stora och dyra modeller.
De fyra viktigaste frågorna du ska besvara först är:

Med eller utan lock?
Lock gör det möjligt att grilla länge på låg värme och skapa som en grillugn eller grillrök. De flesta moderna modeller har lock.

Hur ofta kommer grillen att användas?
Grillar man många gånger per år är det klokt att satsa på lite dyrare modeller som håller och ger många möjligheter när det gäller temperaturmätning och olika tillagningsalternativ.

Hur många brukar ni grilla för?
Ju fler gäster desto större grill. Men detta beror mycket på hur bra man är på att använda hela grillens yta och volym.

Kommer grillen var stationär eller flyttas mycket?
Keramikgrillar och stora gasolgrillar och stora klotgrillar kan vara lite krångliga att flytta och passar bäst om man man kan ha dem på samma ställe hela tiden. Små, lättare grillar och de med handtag är givetvis lättare att flytta till olika platser.

Plåtgrillar

Grillar i plåt är det allra vanligaste. De är förhållandevis lätta. Prismässigt går de från billigt till medeldyrt.

Vanligaste plåtgrillarna är klotgrillar med lock. De är lätta att grilla på och locket gör att rök och värme samlas inuti. Ett undre och ett övre spjäll gör att man sedan kan minska och höja temperaturer och rökmängd. Ofta ingår en termometer, en askuppsamlare och ett eller flera grillgaller. Vissa modeller är mycket små, andra kan rymma flera stora köttstycken och tillbehör på en gång.

Nackdelen med både klotgrillar i plåt och keramik är att gallret inuti dem inte går att flytta upp eller ner. Istället får man flytta råvarorna mellan olika zoner för direkt och indirekt värme. Mer information om direkt och indirekt värme hittar du längre ned på sidan.

Keramikgrillar

Klotformade grillar finns också i keramik. Dessa har ett rejält lock, täta tjocka väggar, och finns i många olika storlekar och modeller. Keramikgrillar är lätta att reglera och perfekt för den som grillar ofta och vill vara lite extra noggrann. Nackdelarna är att de är tunga, svåra att flytta omkring och dyra.

Rökar

Små röklådor är prismässigt överkomliga, lätta att använda och kan ge god varmrökt mat. Större rökar (smokers) används bland annat för barbecue men också till rökning av allt möjligt. De ofta dyra för vad man får. Många är stora och långa med skorsten. De lämpar sig mest för den mer avancerade grillaren. "Upright drumsmoker" är runda rökar som står upp – ofta gjorda av oljefat eller liknande.

Gasolgrillar

Gasolgrillar är konstruerade så att brinnande gasol avger en låga som i sin tur värmer upp grillgallret. De blir snabbt varma och håller jämn och kontrollerbar temperatur. Man slipper tändmedel och sparar bränsle. En viss försiktighet vad gäller gasen är dock nödvändig. Och gasol ger inte riktigt den där autentiska känslan som brinnande kol eller ved. Somliga gasolgrillar har lavastenar. De består av vulkanisk, porös sten som fördelar värmen från brännarna jämnt. Gasol är inte ett förnyelsebart bränsle som kol, briketter eller ved – och därför mer miljöbelastande.

Elgrillar

Elgrillar är bra om man vill ha minimalt med os. De är också driftsäkra och tänds snabbt. Aromerna är dock mindre på en elgrill och de är ibland för klena i hettan. De är bra på ställen där det råder eldningsförbud.

Bärbara grillar

Det finns många mindre grillar med handtag som lätt går att ta med på utflykter. Se till att de är släckta och svala innan de fraktas hem. Var också noga med att marken under inte fattar eld.

Grilla utan grill

Att grilla över en öppen eld med spett som roteras då och då är en klassisk metod, och en bra sådan. Det kan till exempel ske över en brasa av ved, inringad med stenar, eller på en offentlig öppen grill.

En arabisk metod är att gräva ett litet dike som fylls med kol och grilla i detta.

Den som gillar strapatser kan gräva en grop och fylla den med bränsle och glöd. Lägg sedan ner en hel djurkropp för att utföra en lång underjordisk indirekt grillning. Det är en metod som man har funnit och finner hos många naturfolk och gamla kulturer världen över.

OBS! Både när det gäller grop och dike bör man kolla med brandmyndigheterna att detta är tillåtet först.

Kol

Förberedelser

När grillen väl är på plats finns det några saker att tänka på innan det är dags att tända grillen.

Bränsle

Skillnaderna mellan olika bränsle är kanske inte så avgörande som man kan tro. Det mesta av grillaromerna kommer antingen själva strålningsvärmen, från råvarornas avdroppning som ger os – samt av spån som man tillsatt.

Briketter

Briketter är enhetliga i formen och ger jämn och fin värme. De brukar hålla en temperatur på cirka 175 grader under nästan hela förbränningen och lämpliga om man ska långrilla flera timmar. Nackdelar är att de är lite svårare att antända än kol, och det kan dröja innan de når hög temperatur. Briketter ger mer aska än kol.

Kol

Kol är ojämnare i sin värmekurva men ger snabbare en bra glöd. Olika kol ger olika arom, och det blir bättre om man köper ett av hög kvalitet. Det vill säga ett som inte i förväg brunnit ut lika mycket och där aromrika träslag använts. Det ska helst ekologiskt framställt.

Gasol

Gasol är förutsägbart, effektivt, ger mindre os och tänds på sekunden. Dock blir det inte lika aromatiskt som när använder ved eller högkvalitativt kol som doftar när det förbränns. Men mellan gasol, briketter eller vanligt kol är aromskillnaderna obetydliga.

Grilltändare

Dags att grilla

Så! Stunden du sett fram emot nästan lika mycket som till själva förtäringen. På med förklädet – det är dags att grilla.

Fylla grillen

De flesta grillar ska fyllas med ett lager av kol, briketter eller ved. En klotgrill ska fyllas till ungefär en fjärdedel. Det är bättre att lägga på för mycket bränsle än för lite. Att det glöder för länge är bättre än att värmen inte räcker till. Det går dock att fylla på under eldning, men risken är att temperaturen blir ojämn och att flammor från det nya bränslet bränner maten. Att fylla på efter hand fungerar bättre om man grillar med indirekt värme.

För att kol eller briketter ska brinna bra i början kan man lägga dem i en hög eller pyramid där man vill att det ska finnas kol. När glöd har uppstått plattar man ut högen igen.

För det mesta är det klokt låta en del av grillens botten vara tom på bränsle. Det kan vara grillens ytterkanter, ena halvan eller en rundel i mitten. Värmen på den kolfria sidan blir lägre och där kan man grill på indirekt värme.

Tända grillen

Braständare, tändblock, tändrör, tändpapper, elektrisk grilltändare och tidningspapper är bra hjälpmedel när man ska få fyr på sitt bränsle. Tändvätska bör av miljöskäl undvikas. Mat tar dock sällan smak av tändvätska eftersom den brinner upp innan maten läggs på, detta förutsatt att tändvätskan inte stänks på under själva grillningen.

OBS! Använd aldrig T-röd eller liknande produkter vid grillning. Det kan vara direkt livsfarligt eftersom vätskan brinner så kraftigt. 

Låt kol, briketter eller ved brinna tills det blir askgrått. Sätt sedan på locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Ju större glipa på det övre spjället, desto högre värme.

Indirekt grillning

Vad är direkt och indirekt grillning?

För att kunna reglera grillandet i en grill med lock kan man lägga bränslet bara på ena halvan. På den sidan med bränslet grillar man på direkt värme (ofta utan lock) och på den tomma sidan grillar man indirekt (ofta med lock). 

Rökgrillning eller barbecue sker huvudsakligen med indirekt värme. Det är ju en amerikansk tradition med rötter i Karibien.

Hela tillvägagångssättet kan ta allt från två timmar till ett dygn. Stora styckdelar som bringa, rostbiff, fläskkarré eller lammstek blir möra och saftiga om köttet tillagas långsamt och varsamt. Ytan får en fin djup färg och smaken blir djupt rökig.

Med direkt värme blir de rökiga aromerna inte så framträdande som vid indirekt grillning med stängt lock, men de finns ändå där. När droppar av fett och köttsaft faller ner på kolet förbränns ytan vilket ger rökiga och brynta smaker.

Grillborste

Rengöring

Läs skötselanvisningarna noga till just er grill. Försök att göra rent grillen rätt snart efter användning, åtminstone dagen efter. Blomsprutor, diskborstar, metallborstar, skrapar och fuktiga trasor är bra hjälpmedel. Plåtgrillar brukar kunna rengöras med vatten. Undvik däremot vatten på keramikgrillar. Vinäger och ättika kan blandas med vatten och användas för att få bort smuts och fastbrända rester. En viss rengöring sker också automatiskt när man grillar av själva värmen. Undvik rengöringsmedel. Se till grillen är sval eller kall när den rengöras. Rostfria galler kan köras i diskmaskin.