Hummertortellini med skummig bisque

Hummertortellini med skummig bisque

1 tim
Förrätt
I norra italien äter man gärna tortellini till fest. Det blir en omsorgsfullt tillagad rätt som är rolig att laga tillsammans och alltid uppskattad att bli bjuden på. En enda hummer räcker till hela familjen och några till. Naturligtvis vill man ta tillvara på skalen också, det är ju där det mesta av smaken sitter. De går fint att förbereda men när tortellinin är nykokt och bisquen skummad vill man såklart äta med detsamma.
Johanna  Westman
Johanna Westman
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hummertortellini-med-skummig-bisque/

Gör så här

Hummerravioli:
  • Häll mjölet på arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen.
  • Vispa ihop äggen med en gaffel. Fös försiktigt ner mjöl in i mitten och vispa hela tiden med gaffeln. Knåda några minuter till en smidig deg.
  • Forma till en längd och vira in i plastfolie. Låt vila minst 30 min i rumstemperatur.
Fyllning:
  • Klyv hummern och ta ut köttet (lägg skalet åt sidan). Hacka hummerköttet och lägg i en skål.
  • Blanda ner ricotta och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela degen i 4 bitar. Kavla ut en del i taget riktigt tunt, i pastamaskin eller med kavel. Skär degen i jämna rutor, ca 10 cm. Lägg ca 1 msk fyllning mitt på varje ruta.
  • Pensla kanterna med kallt vatten. Vik ihop till en halvmåne. Tryck så att paket stängs ordentligt och undvik luftbubblor. Nyp ihop halvmånen runt fingret till en tortellini.
  • Låt tortellinin torka något medan du gör skaldjursbisque.
Skaldjursbisque:
  • Skala och skiva lök, morot och vitlök. Skiva sellerin. Grovhacka timjan.
  • Smält smöret i en kastrull. Fräs hummerskalen 2–3 min. Tillsätt grönsaker, tomatpuré och timjan. Fräs ytterligare 3–4 min. Häll på vin och vatten.
  • Sjud under lock ca 20 min . Ta från värmen och låt dra ytterligare 20 min. Sila vätskan.
  • Häll på vispgrädde och koka upp. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Vid servering:
  • Koka upp ca 4 liter vatten i en kastrull och tillsätt 2 msk salt. Koka tortellinin ca 5 min. Ta upp med hålslev och lägg i varma, djupa tallrikar. Häll över varm, nymixad och skummig skaldjursbisque.
Klart!
Energi:

563 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Pastadeg:
Tipo 00 eller durumvetemjöl
400 g
Ägg
4
Fyllning:
Hummer, färsk eller fryst
1
Ricotta
250 g
Citroner, finrivet skal
2
Salt och svartpeppar
Skaldjursbisque:
Gul lök
1
Morot
1
Vitlöksklyftor
2
Blekselleri
2 stjälkar
Färsk timjan
2 kvistar
50 g
Tomatpuré
1 msk
Vitt vin eller torr sherry
2 dl
Vatten
1½ dl
2 dl
Salt och svartpeppar