Hel kyckling i ugn

Hel kyckling i ugn

1 tim 30 min
Huvudrätt
Hel kyckling i ugn – en perfekt familjemiddag med allt på en plåt som kan förberedas i god tid. Den här plåten fylls med rotfrukter, kyckling och aromatiska kryddor som får samsas och ta smak av varandra. Sen låter du ugnen göra resten, så under tiden hinner du städa undan, duka... eller kanske bara ta det lugnt ett tag. Servera kycklingen och grönsakerna med en klick yoghurtsås, då syrligheten bryter fint mot sältan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hel-kyckling-i-ugn/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rör ihop ingredienserna till yoghurtsåsen, ställ kallt.
  • Skala och dela morötterna i avlånga klyftor. Lägg morotsklyftorna, hel tvättad potatis och hel purjolök på en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda kummin, fänkålsfrön, anis, salt och peppar. Gnid in kycklingen med honungen och strö på hälften av kryddblandningen.
  • Strö resten av kryddblandningen över potatis, morot och purjolök. Lägg kycklingen på samma plåt som grönsakerna.
  • Ringla rikligt med smör&rapsolja över kycklingen och tillbehören. Tillaga långt ner i ugnen ca 1 tim tills kycklingen har en innertemperatur på ca 70°.
Klart!

Kycklingen behöver vila en stund efter tillagningen för att bli så saftig som möjligt. När det är dags för middag höj värmen i ugnen och ställ in plåten en stund.

Energi:

625 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 39 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Hel kyckling à 1,2 kg
1
Morot, gärna i olika färger
250 g
Delikatesspotatis
500 g
Purjolök à 250 g
1
Hel kummin
1½ msk
Hela fänkålsfrön
1½ msk
Hel anis
1½ msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Flytande honung
3 msk
Chiliyoghurt:
2 dl
Smoked paprikapulver
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Salt
½ tsk
Olivolja
1 msk