Halloweentårta med choklad

Halloweentårta med choklad

60+ min
Små vita marängspöken dansar på denna kyrkogårdstårta med skelett och skapar en spöklik atmosfär inför Halloween. Det är såklart bara en halloweenchokladkaka – dekorerad för tillfället. Chokladkakan smakar gott och inte alls läskigt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/halloweentarta-med-choklad/

Gör så här

Marängspöken:
  • Värm ugnen till 100°.
  • Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker och ättika. Fortsätt vispa till ett fast skum, 7-10 min.
  • Fyll en spritspåse eller fryspåse med marängen och klipp ett 2 cm tjockt hål i hörnet. Spritsa ut toppar av marängen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 1 ½ tim. Låt svalna helt på bakgaller.
  • Måla ansikten med den smälta chokladen på marängerna, t ex med hjälp av en tandpetare.
Chokladkaka:
  • Värm ugnen till 175°.
  • Klä en form ca 30 x40 cm med bakplåtspapper.
  • Vispa ihop smör, socker och salt poröst i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och rör i mjölken.
  • Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen och rör till en slät smet. Vänd ner chokladen.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  • Låt svalna helt i bakformen innan den stjälps upp.
Chokladkräm:
  • Smält chokladen i mikro eller över ett vattenbad. Låt svalna något.
  • Vispa smör och florsocker tills smörkrämen känns lätt och luftig. Vispa ner den smälta chokladen i en tunn stråle.
  • Avsluta med att vispa i grädden tills du får en slät kräm.
Montering:
  • Ta upp kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
  • Bred smörkräm över hela kakan inklusive sidorna.
  • Gör ett skelett av salta pinnar och kristyr på kakan.
  • Bryt resterande salta pinnar och fäst dem bredvid varandra på sidorna så att de bildar ett staket runt kakan.
  • Ställ ut marängspöken på och runt kakan för ett ku(l)sligt resultat.
Klart!

Ingredienser

Marängspöken:
Äggvitor
2
Strösocker
125 g
Ättiksprit 12%
1 krm
Mjölkchoklad, smält
ca 10 g
Chokladkaka:
150 g
Strösocker (2 1/4 dl)
200 g
Salt
½ tsk
Ägg
2
2½ dl
Vetemjöl (5 1/4 dl)
300 g
Kakao
3 msk
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
2 tsk
Mjölkchoklad, grovhackad
100 g
Chokladkräm:
Mjölkchoklad, grovhackad
75 g
100 g
Florsocker (2 dl)
100 g
½ dl
Salta pinnar
75 g
Kristyr