Glasstårta med körsbär och choklad

5 tim
Arbetstid: 1 tim
Dessert Efterrätt
Glasstårta med körsbär och choklad

Sagolik glasstårta med mörk choklad och söta körsbär. En stund i kylen innan servering gör tårtan både godare och lättare att skära.

Ingredienser

Urkärnade körsbär
225 g
Strösocker
2 dl
4 dl
Äggulor
5
Glykossirap
1 dl
4 dl
Vaniljpulver
½ tsk

Garnering:

Mörk choklad, 70%
100 g
2 msk
Färska eller frysta körsbär

Gör så här

  • Vik ihop ett bakplåtspapper på längden och klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter, så att den blir extra hög.
  • Lägg 12 körsbär åt sidan. Mixa resterande körsbär med 1 dl socker. Rör i 2 dl smetana, 2 äggulor och ½ dl glykossirap.
  • Vispa grädden. Rör ner hälften i blandningen och häll i formen. Frys 2 tim.
  • Rör under tiden ihop 2 dl smetana, 3 äggulor, 1 dl socker, ½ dl glykossirap, vaniljpulver och resten av den vispade grädden.
  • Ta ut formen och lägg på körsbären. Häll på vaniljsmeten. Frys i minst 5 tim.
  • Hacka chokladen och smält den med smöret. Låt svalna.
  • Ta glassen ur formen. Bred chokladen på tårtan och låt den rinna lite över kanterna.
  • Låt stå i kyl ca 1 tim före servering. Garnera med körsbär.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

452 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 0,4 g
Protein: 3,1 % 3,5 g
Fett: 67,1 % 34,3 g
Kolhydrater: 29,8 % 33,1 g
https://www.arla.se/recept/glasstarta-med-korsbar-och-choklad/