Glasstårta med citrongräs och blåbär på biskvibotten

5 tim Dessert Efterrätt
Frysbar
Glasstårta med citrongräs och blåbär på biskvibotten

En frisk och festlig glasstårta med biskvibotten till sommarens alla kalas. Tårtan går utmärkt att göra i förväg och frysa in.

Ingredienser

Biskvibotten:

Mandelmassa
200 g
Strösocker
½ dl
Äggvitor
2

Blåbärsrippel:

Frysta blåbär
2 dl
Syltsocker
½ dl
Pressad citron
1 msk

Glasskräm:

Stjälkar citrongräs
2
5 dl
Äggulor
3
Strösocker
1½ dl

Till servering:

Färska blåbär

Gör så här

Biskvibotten:

  • Riv mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt socker och blanda i äggvita lite i taget tills du har en klumpfri smet.
  • Bred ut smeten i en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten.
  • Baka den gyllenbrun på 175°eller 150° varmluft i cirka 20 min. Låt svalna.

Blåbärsrippel:

  • Blanda blåbär, syltsocker och citronsaft i en kastrull. Koka i cirka 3 minuter.
  • Mixa den helt slät och låt svalna i kyl under plastfilm.

Glasskräm:

  • Banka citrongräset och skär i mindre bitar.
  • Koka upp 1.5 dl av grädden tillsammans med citrongräs, täck med plastfolie och kyl. Vispa upp resterande 3 ½ dl grädde löst.
  • Sila den avkylda grädden, och blanda med den vispade.
  • Vispa upp äggula och socker fluffigt och vänd ner grädden. Bred ut över biskvibotten.
  • Ringla över blåbärs rippel. Frys den i minst 4 timmar.
  • Ta ut i cirka 20 minuter innan den ska ätas. Garnera med färska blåbär.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

325 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 28 g
Fett: 22 g
https://www.arla.se/recept/glasstarta-med-citrongras-och-blabar-pa-biskvibotten/