Fransk äppelkaka

40 min
Frysbar
Fransk äppelkaka

Denna ljuvliga äppelkaka med mandelmassa och vanilj passar lika bra till fika som till fest. Den mjuka, nästan smöriga kakan får en underbart krispig yta av mandelspån. Servera denna franska äppelkaka med luftigt vispad crème fraiche.

Ingredienser

Mandelmassa
200 g
100 g
Ägg
3
Strösocker
½ dl
Mandelmjöl
2 dl
Vaniljpulver
1 krm
Salt
1 krm
Svenska äpplen
2
Mandelspån
1 dl
Rårörsocker
½ msk

Till servering:

2 dl
Vaniljpulver
2 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Täck en springform, ca 25 cm i diamater, med bakplåtspapper.
  • Grovriv mandelmassan ner i en bunke. Tillsätt smör och vispa ihop med elvisp.
  • Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  • Tillsätt socker, mandelmjöl, vaniljpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Häll ner smeten i formen.
  • Skala äpplena och skär i tunna skivor. Tryck ner skivorna i smeten. Strö över mandelspån och rårörsocker.
  • Grädda äppelkakan i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka att den är klar.

Till servering:

  • Vispa upp kylskåpskall crème fraiche och vanilj med elvisp.
  • Servera fransk äppelkaka med vispad crème fraiche.
Klart!

Näringsvärden, per bit

Energi:

295 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 2,4 g
Protein: 6,1 g
Kolhydrater: 16,5 g
Fett: 23 g
https://www.arla.se/recept/fransk-appelkaka/