Eton mess

1 tim 30 min Efterrätt
Eton mess

En modern twist på den klassiska brittiska desserten Eton mess! Här varvas sega chokladmaränger med len mascarponekräm, brynt smörglass och bär. Välj de bär som är i säsong – jordgubbar på sommaren eller blåbär och björnbär på hösten. Toppa med färsk mynta och pistagenötter för extra lyx.

Ingredienser

Chokladmaränger:

Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Ättiksprit 12%
2 krm
Mörk choklad
50 g

Mascarponekräm:

3 dl
Mascarpone
250 g
Citron, finrivet skal
1

Till servering:

Frysta bär, t ex blåbär, björnbär, hjortron
250 g
Färsk mynta
Pistagenötter
50 g
Glass, gärna brynt smörglass
200 g

Gör så här

Chokladmaränger:

  • Värm ugnen till 140°.
  • Lägg äggvitor och socker i en bunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills äggvitorna är 55–60°.
  • Ta bunken från värmen och tillsätt ättiksprit. Vispa tills marängen är kall och fast, minst 10 min.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Ringla ner chokladen i marängen och vänd runt försiktigt så marängsmeten blir marmorerad.
  • Klicka ut ca 10 maränger med två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 35–40 min.
  • Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt med en träslev emellan. Låt stå tills marängerna är helt kallat.

Mascarponekräm:

  • Vispa grädden lätt. Blanda ner mascarpone och finrivet citronskal.
  • Varva mascarponekräm med maränger, glass, nötter och bär. Garnera med mynta.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

647 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,7 g
Protein: 7,3 % 11,6 g
Fett: 60,7 % 44,4 g
Kolhydrater: 32 % 50,9 g
https://www.arla.se/recept/eton-mess/