Eton mess

1 tim 30 min
Arbetstid: 30 min
Efterrätt
Eton mess

En modern twist på den klassiska brittiska desserten Eton mess! Här varvas sega chokladmaränger med len mascarponekräm, brynt smörglass och bär. Välj de bär som är i säsong – jordgubbar på sommaren eller blåbär och björnbär på hösten. Toppa med färsk mynta och pistagenötter för extra lyx.

Ingredienser

Chokladmaränger:

Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Ättiksprit 12%
2 krm
Mörk choklad
50 g

Mascarponekräm:

3 dl
Mascarpone
250 g
Citron, finrivet skal
1

Till servering:

Frysta bär, t ex blåbär, björnbär, hjortron
250 g
Färsk mynta
Pistagenötter
50 g
Glass, gärna brynt smörglass
200 g

Gör så här

Chokladmaränger:

  • Värm ugnen till 140°.
  • Lägg äggvitor och socker i en bunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills äggvitorna är 55–60°.
  • Ta bunken från värmen och tillsätt ättiksprit. Vispa tills marängen är kall och fast, minst 10 min.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Ringla ner chokladen i marängen och vänd runt försiktigt så marängsmeten blir marmorerad.
  • Klicka ut ca 10 maränger med två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 35–40 min.
  • Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt med en träslev emellan. Låt stå tills marängerna är helt kallat.

Mascarponekräm:

  • Vispa grädden lätt. Blanda ner mascarpone och finrivet citronskal.
  • Varva mascarponekräm med maränger, glass, nötter och bär. Garnera med mynta.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

647 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,7 g
Protein: 7,3 % 11,6 g
Fett: 60,7 % 44,4 g
Kolhydrater: 32 % 50,9 g
https://www.arla.se/recept/eton-mess/