Cilbir – turkiska ägg med brynt chilismör

Cilbir – turkiska ägg med brynt chilismör

25 min Mellanmål Frukost Lunch
Pocherade ägg med brynt chilismör och yoghurt är den ultimata helgfrukosten för hela familjen. Dessa turkiska ägg funkar lika bra att servera som ett buffétillbehör eller att äta som lunch med en skiva rostat bröd. Det krämiga ägget ihop med den lena yoghurten och heta smöret bidrar med en smakexplosion du sent kommer att glömma!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/cilbir--turkiska-agg-med-brynt-chilismor/

Gör så här

Pocherade ägg:
  • Blanda 1 dl av vattnet och ättikspriten i en skål. Knäck ner äggen med 30 sek mellanrum. Låt stå 5 min.
  • Koka upp resterande vatten med salt. Stjälp försiktigt ner vätskan med äggen i kastrullen. Sjud i 3 min.
  • Lyft upp de pocherade äggen med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Brynt chilismör:
  • Smält smöret i en kastrull under konstant vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Lägg över i en värmetålig skål så det slutar att brynas.
  • Rör i sambal oelek och håll varmt fram till servering.
Servering:
  • Bred ut yoghurt på en tallrik. Placera de pocherade äggen ovanpå och ringla över det brynta chilismöret.
  • Strö över salt och garnera med dill och rostade sesamfrön.
  • Servera dina turkiska ägg med rostat surdegsbröd.
Klart!
Energi:

369 kcal

Fiber: 2 g
Protein: 14 g
Kolhydrater: 35 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Pocherade ägg:
Vatten
1 liter
Ättiksprit 12%
1 msk
Ägg
4
Salt
1 tsk
Brynt chilismör:
25 g
Sambal oelek
1½ msk
Till servering:
3 dl
Flingsalt
Dillvippor
Rostade sesamfrön, svarta och vita
1 msk
Surdegsbröd, rostade
4 skivor