Chefs burger med karamelliserad lök

Chefs burger med karamelliserad lök

Huvudrätt
Saftig burgare på högrev och entrecote skapad av Christian Hellberg, Årets Kock 2001. Njut med massor av ost, karamelliserad lök, picklad gurka och dressing med sting av senap och dragon.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Picklad gurka:
  • Skala och skiva gurkan tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor och sjud ca 10 min, låt svalna.
  • Slå lagen över gurkorna och låt dra minst 1 tim, gärna över natten.
Dressing:
  • Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar, ställ kallt.
Karamelliserad lök:
  • Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör i en stekpanna. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras på medelhög värme, ca 3 min.
  • Häll på ölen och låt koka in tills löken är mjuk, ca 5 min.
Burgare:
  • Forma köttet till 4 burgare. Salta och peppra. Grilla eller stek burgarna 2-3 min på varje sida.
  • Skiva osten och lägg på burgarna innan servering och låt smälta.
Vid servering:
  • Skär salladen grovt och plocka dragonblad.
  • Arrangera burgarna på bröd med grovskuren sallad, picklad gurka, dressing, karamelliserad lök och dragonblad.
Klart!
Energi:

1095 kcal

Protein: 42 g
Kolhydrater: 48 g
Fett: 81 g

Ingredienser

Burgare:
Högrevsfärs
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
100 g
Picklad gurka:
Gurka, ca 400 g
1
Ättiksprit 12%
1¼ dl
Strösocker
2 dl
Vatten
3 dl
Stjärnanis
3
Kryddpepparkorn
5
Lagerblad
2
Dressing:
Majonnäs
2 dl
Stark senap
2 msk
Skånsk senap
1 msk
Hackad färsk dragon
½ msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Karamelliserad lök:
Silverlökar, ca 175 g
2
50 g
Mörkt muscovadosocker
2 msk
Öl
1½ dl
Till servering:
Isbergssallad
¼ huvud
Plockade blad av färsk dragon
Hamburgerbröd
4