Brynt smör-glass med krispig choklad

3 tim Dessert Efterrätt
Brynt smör-glass med krispig choklad

Krämig brynt smör-glass på pinne kommer garanterat att imponera på vem du än bjuder den på! Doppa i choklad för att få ett krispigt chokladöverdrag med rostade hirsflingor och havre. Servera med saltad karamelliserad mjölk.

Ingredienser

Chokladöverdrag:

Hirsflingor
1½ dl
Havregryn
1 dl
Mjölkchoklad
300 g
Karamelliserad mjölk
1 burk
Flingsalt
1 tsk

Gör så här

Glass:

  • Bryn smöret. Ställ åt sidan. Värm mjölk och grädde i en kastrull.
  • Vispa äggulor och socker pösigt. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till ca 83°.
  • Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin.
  • Fyll glassmeten i 10 st glassformar och förvara i frys.

Chokladöverdrag:

  • Rosta hirsflingor och havregryn i en torr varm stekpanna. Rör om då och då. Låt svalna något.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Blanda med hirsflingor och havregryn. Doppa glassarna i blandningen och frys igen.
  • Smaka av den karamelliserade mjölken med flingsalt och servera tillsammans med glassen.
Lägg till recept till tillagad

Spara det klarade smöret och använd vid stekning eller annan matlagning.

Näringsvärden, per styck

Energi:

545 kcal

Energifördelning: per styck
Protein: 10 g
Fett: 28 g
Kolhydrater: 63 g
https://www.arla.se/recept/brynt-smor-glass-med-krispig-choklad/