Brunsås

15 min Tillbehör
Brunsås

Brunsås är den mest populära gräddsåsen till köttbullar och söndagsstek. Såsen blir ännu godare med lite sötma från en klick gelé.

Ingredienser

Bananschalottenlök
1
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Vetemjöl
2 msk
Oxfond
2 msk
5 dl
Kinesisk soja
3 tsk
Nymalen svartpeppar
Gelé, äppelmos eller lingonsylt
1 msk

Gör så här

  • Skala och grovhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull.
  • Pudra över mjölet och fräs tills mjölet fått lite färg.
  • Tillsätt grädde och fond under omrörning. Koka upp och låt koka under fortsatt omrörning 3-5 min.
  • Smaka upp brunsåsen med soja, peppar och gelé, äppelmos eller lingonsylt.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per dl

Energi:

413 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per dl
Fiber: - 0,3 g
Protein: 3 % 3,1 g
Fett: 87,8 % 41 g
Kolhydrater: 9,2 % 9,4 g
https://www.arla.se/recept/brunsas/