Apelsinbakad kyckling med nötris

2 tim Varmrätt
Apelsinbakad kyckling med nötris

Kycklinglår i ugn som blir extra saftiga i en marinad av apelsin, vitlök, honung, koriander, spiskummin och chilipulver. Servera kycklingen med ett nötris.

Ingredienser

Kyckling:

Apelsiner
2
Vitlöksklyftor
2
Flytande honung
¾ dl
Malen koriander
2 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Chilipulver
½ tsk
Kycklinglår med ben
8
Salt och svartpeppar
75 g

Nötigt ris:

Basmatiris
3 dl
Blandade nötter t ex pistagenötter, pinjenötter eller mandel
1 dl
2 msk
Torkade aprikoser
1 dl

Gör så här

Kyckling:

  • Riv skalet på en av apelsinerna och pressa ur saften. Skiva den andra apelsinen tunt. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  • Rör ihop apelsinskal, apelsinsaft, vitlök, honung, koriander, spiskummin och chilipulver i en bunke.
  • Lägg kycklinglåren i apelsinmarinaden och låt stå i kyl minst 1 tim.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över marinaden, salta och peppra.
  • Fördela apelsinskivorna på kycklingen och baka i mitten av ugnen ca 45 min tills kycklingen är genomstekt.
  • Häll spadet från kycklingen i en kastrull och koka upp med smöret och låt sjuda under omrörning ca 5 min.

Ris och servering:

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Rosta nötterna gyllenbruna i smöret i en stekpanna. Strimla aprikoserna.
  • Rör i riset med en gaffel och blanda ner aprikoserna och nötterna.
  • Servera kycklingen med riset och skysåsen.
Klart!
https://www.arla.se/recept/apelsinbakad-kyckling-med-notris/