Dieter

Dieter

5 vanliga dieter – hitta den som passar dig

Dieter kan vara bra för hälsan – men vilken diet passar dig? Det kan vara svårt att orientera sig i den djungel av dieter som finns i dag.

Många moderna dieter går ut på att helt plocka bort vissa beståndsdelar eller livsmedel från tallriken. Men att hitta en ”bov” är sällan lösningen. Ofta kan det vara så att balansen måste ändras, att du mår bra av att äta mindre av en sak samtidigt som du äter mer av någonting annat. Oavsett vilken effekt du vill ha – om du vill ha en mage i balans, gå ner i vikt eller bli lite piggare – kan maten du äter bli ett viktigt verktyg för dig. På kort sikt spelar det inte heller så stor roll hur din diet ser ut, men på längre sikt är det viktigt att den ger dig alla de näringsämnen du behöver i rätt balans – och ännu viktigare är att du kan hålla din diet över tid.

En diet måste fungera över tid

Att hålla sig till en diet kan vara ett verktyg för att hålla vikten eller gå ner i vikt – men också för att undvika att ramla i fällan att äta tomma kalorier. Och de dieter som funkar i längden är också de som innebär variation på menyn och som gör att du kan fortsätta att njuta av det du äter. Därför tror vi på Arla att naturligt näringsrik mat är det bästa sättet att äta gott och samtidigt hälsosamt. Mjölken är exempelvis en källa till protein, vitaminer och mineraler som vi människor behöver varje dag. Mjölkprodukter som en del av en sund och hållbar kost, är också vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Vill du veta mer och ta reda på vilken diet som skulle kunna passa dig? Här kan du läsa mer om de vanligaste: 

Vill du fördjupa dig?

Läs mer om dieter och viktnedgång på Livsmedelsverkets sajt.