Kostråd

Kostråd

Så äter du enligt de svenska kostråden

God mat behöver inte vara ohälsosam och nyttig mat behöver inte vara tråkig. Goda kostråd och härlig matinspiration går alldeles utmärkt att kombinera.

Äta måste du göra varje dag, trots att du inte alltid känner dig inspirerad. Därför är det lätt att fastna i gamla hjulspår, vilket ibland kan leda till att du äter samma rätter vecka efter vecka. Förutom att söka efter matinspiration kan du låta din hälsa visa vägen. Genom att följa goda kostråd kan du vara säker på att din tallrik innehåller allt du behöver för att kunna må bra, hålla dig frisk och leva länge – och som en bonus äter du mer varierat.

De svenska kostråden

Hur ser då de svenska kostråden ut? Ja, till exempel är mjölkprodukter tydligt framhållna. Uppmaningen är att välja magra, osötade produkter som är berikade med vitamin D. Utöver detta är råden att äta mycket frukt, grönt och fullkorn. I den nya tallriksmodellen innehåller hälften av tallriken grönt, den näst största delen består av kolhydrater, och den minsta av protein som kött, fisk och ost. Livsmedelsverkets kostråd är dessutom unika såtillvida att både effekter på folkhälsan och miljömässig hållbarhet har vägts in. 

Samlad forskning viktigt

På Arla tycker vi det är viktigt att hålla debatten kring kost och hälsa nyanserad. Däri ligger exempelvis att sätta enskilda forskningsresultat i ett större sammanhang. Den samlade forskningen – i motsats till den mediala debatten – har nämligen stärkt stödet för att hälsosamma matvanor baseras på mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter.

Vill du fördjupa dig?