Hälsosam mat

Hälsosam mat

10 råd för dig som vill äta mer hälsosamt

Hälsosam mat är en viktig del av ett hälsosamt liv. Om du vill göra en förändring som håller, se över dina matvanor steg för steg – då blir ditt nya matbeteende en naturlig del av ditt hälsosamma liv.
Magra mjölkprodukter är en del av Livsmedelsverkets kostråd.

Mat och hälsa hör ihop, de är oskiljaktiga. Men att gå från den tanken till att verkligen börja äta hälsosamt är inte alltid helt lätt. Vilket bränsle behöver just du för att röra dig i rätt riktning?

Som tur är leder hälsosam mat ofta till mer hälsosam mat – du håller dig mätt längre, känner dig piggare, vilket i sin tur hjälper dig att hålla dig frisk. Det är ett mycket bättre utgångsläge än när du trött och stressad ska ta beslut om hur du ska stilla ditt sug eller din hunger. Då är det lätt att ta till sockerbomber som godis och bullar.

Ät mat – inte vitaminer

Vad är då hälsosam mat? Vi på Arla tror att man mår bäst av att få i sig den näring man behöver från naturligt näringsrik mat och inte från vitamintabletter eller multiberikade produkter. Mjölken, till exempel, är naturligt näringsrik och en källa till protein, vitaminer och mineraler som vi människor behöver varje dag – mycket näring per krona, helt enkelt.

Därför är magra mjölkprodukter också en del av Livsmedelsverkets kostråd som också förespråkar ekologiska mjölkprodukter.

Ät mer grönt!

2016 presenterade Livsmedelsverket också sin nya uppdaterade tallriksmodell. Tallriksmodellen säger inget om hur mycket mat du bör äta, men hur proportionerna mellan olika livsmedel ska se ut för att vara hälsosam. Den nya tallriksmodellen kommer i två varianter – en för den som rör sig regelbundet och en för den som rör sig mindre – men gemensamt för båda är att tallrikens största del ska utgöras av grönsaker. Tallrikens näst största del utgörs av kolhydratrika livsmedel som potatis, pasta, bulgur och gryn. Den minsta delen utgörs av proteiner som kött, fisk, bönor och linser.

Ät mer hälsosamt – 10 råd

  1. Dra ner eller undvik tillsatt socker
  2. Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn
  3. Ät mycket grönsaker, frukt och bär
  4. Välj magra mjölkprodukter
  5. Välj nyttiga oljor till matlagningen
  6. Ät inte mer än 500 gram kött och chark i veckan
  7. Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan
  8. Salta mindre, men välj salt med jod.
  9. Nötter är nyttigt, men njut med måtta
  10. Dra ner på alkoholen eller välj alkoholfritt

Vill du fördjupa dig?

Livsmedelsverkets webbplats hittar du ovanstående rekommendationer mer utförligt, liksom en massa andra bra tips om hälsosam mat.