Flexitarian

Flexitarian

Så lever en flexitarian

Att äta som en flexitarian är att vara semi-vegetarian. Du har en vegetarisk livsstil som bas, men äter kött ibland – smart för dig som vill äta mer grönt och bra för miljön.

Flexitarianen väljer gärna ekologiskt och närproducerat

Allt fler människor väljer att leva som flexitarianer och det är inte konstigt, eftersom livsstilen både är hälsosam och miljösmart.

Att äta som en flexitarian innebär att du har valt ett grönt sätt att förhålla dig till mat, men utan att helt sluta med kött. Hur går det ihop? Jo, som flexitarian äter du i huvudsak en vegetarisk kost. Du väljer att tillaga vegetariska rätter och flera av veckans dagar är det grönt på tallriken. Men du har inte uteslutit kött helt.

Som flexitarian väljer du gärna ekologiskt och närproducerat. En del inbitna flexitarianer ratar alla produkter som inte är ekologiska och äter aldrig processade livsmedel. Naturligt tillsatt socker är okej, men tillsatt socker undviker flexitarianen.

Var tredje svensk väljer vegetariskt

Enligt en Sifo-undersökning från 2016 äter så många som var tredje svensk helvegetariskt en till två dagar i veckan och det syns också i livsmedelsstatistiken.

Är du också nyfiken på att äta mer vegetariskt? Börja med att byta ut dina mål mot helgröna under två av veckans dagar. Här hittar du en massa härliga vegetariska recept.

Det här betyder de olika matinriktningarna:

  • Veganism – du avstår helt från allt med animaliskt ursprung, inte enbart i din kost utan även lädervaror, pälsprodukter eller motsvarande från djurriket.
  • Vegetarianism – du avstår från allt animaliskt i din kost.
  • Lakto-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av mejeriprodukter.
  • Ovo-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av ägg.
  • Lakto-ovo-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av mejeriprodukter och ägg.
  • Pescetarianism – du äter mejeriprodukter, ägg, fisk och skaldjur.
  • Demi-vegetarianism – utöver ovanstående äter du också kyckling.
  • Flexitarian – du äter allt men mindre av kött.