Att äta som en flexitarian är att vara semi-vegetarian. Du har en vegetarisk livsstil som bas, men äter kött ibland – smart för dig som vill äta mer grönt och bra för miljön.
Allt fler människor väljer att leva som flexitarianer och det är inte konstigt, eftersom livsstilen både är hälsosam och miljösmart.
Att äta som en flexitarian innebär att du har valt ett grönt sätt att förhålla dig till mat, men utan att helt sluta med kött. Hur går det ihop? Jo, som flexitarian äter du i huvudsak en vegetarisk kost. Du väljer att tillaga vegetariska rätter och flera av veckans dagar är det grönt på tallriken. Men du har inte uteslutit kött helt.
Som flexitarian väljer du gärna ekologiskt och närproducerat. En del inbitna flexitarianer ratar alla produkter som inte är ekologiska och äter aldrig processade livsmedel. Naturligt tillsatt socker är okej, men tillsatt socker undviker flexitarianen.
Enligt en Sifo-undersökning från 2016 äter så många som var tredje svensk helvegetariskt en till två dagar i veckan och det syns också i livsmedelsstatistiken.
Är du också nyfiken på att äta mer vegetariskt? Börja med att byta ut dina mål mot helgröna under två av veckans dagar. Här hittar du en massa härliga vegetariska recept.