Medelhavskost

Medelhavskost

Njut av kost rik på hjärtvänliga fetter och magvänliga fibrer

Medelhavsdieten är inspirerad av Medelhavets matkultur, med mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk. Passar både sjukdomsförebyggande och vid fetma.

Medelhavsdieten, som på engelska kallas för the Mediterranean diet, är det kostmönster som har starkast vetenskapligt stöd. Den fungerar både sjukdomsförebyggande och vid fetma, vid hjärt-kärlsjukdom och vid diabetes typ 2. Kosten bidrar dessutom till en minskad risk för cancer och demenssjukdomar.

Medelhavskosten bygger på det kostmönster man traditionellt sett har haft i medelhavsländerna och innehåller mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk, måttliga mängder kött och mejeriprodukter (yoghurt och ibland ost), och ofta ett dagligt glas rödvin – kosten ger dock goda effekter på hälsan även utan alkohol.

I medelhavskosten är mängden energi och mättat fett begränsad, medan andelen enkelomättat fett är högre. Kosten är rik på hjärtvänliga fettsyror och vitaminer, samt fibrer som stärker tarmbakterierna (mikrobiotan). Många olika kostfaktorer samverkar och bidrar till hälsoeffekter bland annat på blodfetter, vikt, kroppssammansättning, bukfetma, blodtryck, kärlväggar, inflammationsmarkörer, hormoner, blodsocker och insulinkänslighet.

Visste du att…

Inspirerat av medelhavskosten har man även tagit fram en nordisk variant med motsvarande positiva effekter på hjärtkärlhälsa, diabetes och vikt. Den nordiska kosten (Norddiet) baseras på traditionella råvaror såsom lax, makrill och annan fet fisk, magert kött och vilt, mjölkprodukter med lågt fettinnehåll, äpplen, päron, kål, rotfrukter, mandel, råg och havre, samt rapsolja. Den nordiska kosten har många gemensamma nämnare med GI.