Kosthållning

Kosthållning

 Ät vad du behöver – för att må så bra du kan

Kosthållning kan låta torrt och trist, men är egentligen inga konstigheter. Istället handlar det om att du anpassar det du äter av en anledning – för att exempelvis bli piggare, gå ner i vikt eller få i dig rätt näring.

På Arla tror vi att det bästa sättet att få i sig näring är att äta naturlig, näringsrik mat – och inte vitamintabletter eller multiberikade produkter. Mjölk är exempelvis ett utmärkt exempel på naturlig och näringsrik mat med protein, vitaminer och mineraler – som vi människor behöver varje dag. Därför är också mjölkprodukter en del av Livsmedelsverkets kostråd för en hälsosam och hållbar kost

Viktigt följa forskningen

En bra kosthållning är A och O om du vill leva ett hälsosamt liv. På Arla tycker vi därför att det är viktigt att följa den sammantagna forskning som finns på området – kring mat, näring och dess påverkan på hälsan – och påverkas av enstaka forskningsrön. För de allra flesta innebär det att äta mer grönsaker och frukt, mer fisk, fibrer, fullkorn och nyttiga fetter från exempelvis rapsolja och olivolja. Samtidigt är det viktigt att dra ner på tillsatt socker och tomma kalorier utan näring.

Anpassa kosten utifrån dina behov

Kosthållning innebär också att du som har en matallergi eller matintolerans, en känslig mage eller exempelvis diabetes, äter utifrån vad du behöver för att må bra. Kanske behöver du utesluta vissa livsmedel ur kosten? Här på arla.se/halsa kan du fördjupa dig i en mängd information beroende på hur just dina behov ser ut:

  • Laktos- och glutenintolerans
  • IBS
  • Matallergier