D-vitamin
Vitamin D är viktigt för immunsystemet, musklerna och skelettuppbyggnad och kommer ifrån solljuset på sommarhalvåret och från maten hela året.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/vitaminer/d-vitamin/
Vitamin D är viktigt för immunsystemet, musklerna och skelettuppbyggnad och kommer ifrån solljuset på sommarhalvåret och från maten hela året.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/vitaminer/d-vitamin/
Järn behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin, ett protein i blodet som transporterar syre från lungorna till bland annat musklerna och hjärnan.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/mineraler/jarn/
Socker är en sorts kolhydrat och finns i flera olika former. På det stora hela är det något som vi skulle må bra av att begränsa vårt intag av.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/kolhydrater/socker/
B-vitaminer är en grupp som består av åtta olika vitaminer och på olika sätt inblandade i kroppens energibildande ämnesomsättning. Lär dig mer här.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/vitaminer/b-vitamin/
Barn som växer behöver få i sig energi och näringsämnen och det är vuxna som lägger grunden för goda matvanor för resten av livet. Läs mer om hur här.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/kosthallning/kostrad/mat-barn/
Stärkelse är den vanligaste kolhydraten och hittas i potatis, pasta, ris och bröd. Lär dig mer om stärkelse för att se hur den passar in i din kost.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/kolhydrater/starkelse/
Fibrer, eller kostfiber som det också kallas, är namnet på de kolhydrater som vi själva inte kan bryta ner och som hjälper våra tarmar att må bra.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/kolhydrater/fibrer/
Vitamin A behövs för att din syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. En svensk normalkost täcker dagsbehovet av vitamin A väl.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/vitaminer/a-vitamin/
Lågfettkost, även kallad lågkalorikost, gör att man kan äta relativt stora portioner utan att få i sig för mycket energi. Lär dig mer om den här.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/kosthallning/dieter/lagfettkost/
Jod har stor betydelse för ämnesomsättningen. Det är särskilt viktigt under perioder i livet då vi växer, alltså under fostertiden, samt i barn- och ungdomsåren.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/mineraler/jod/
Medelhavsdieten är inspirerad av Medelhavets matkultur, med mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk. Passar både sjukdomsförebyggande och vid fetma.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/kosthallning/dieter/medelhavskost/
Dash-dieten är framtagen av amerikansk forskning och dess ursprungliga syfte var att sänka högt blodtryck. Den är enkel att följa och gör kroppen gott.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/kosthallning/dieter/dash/
Genom att välja rätt produkter kan även du som är intolerant äta precis samma mat som alla andra. Så här fungerar det med laktosfri mat.
https://www.arla.se/halsa/allergi-intolerans/laktos/laktosfri/kost/
Kvarg innehåller små mängder fett och kolhydrater. Dessutom är den rik på protein som är bra för muskeltillväxten – särskilt direkt efter träningspasset.
https://www.arla.se/halsa/allergi-intolerans/laktos/laktosfri/kvarg/
Hårdost är naturligt laktosfri och det gäller både milda och lagrade. Färskostar som mozzarella eller fetaost är inte naturligt laktosfria, men alternativ finns.
https://www.arla.se/halsa/allergi-intolerans/laktos/laktosfri/ost/
Att hitta ett laktosfritt smör kan vara svårt, men Bregott finns faktiskt i en laktosfri variant. Laktosfritt smör är gjort på laktosfri grädde.
https://www.arla.se/halsa/allergi-intolerans/laktos/laktosfri/smor/
Klorid finns i alla våra kroppsvätskor och är ett av de ämnen som behövs för en normal vätskebalans och förekommer oftast i form av salter.
https://www.arla.se/halsa/halsosam-mat/naringsamnen/mineraler/klorid/
Laktosfri grädde fungerar precis likadant som vanlig grädde, skillnaden är att laktosfri vispgrädde är något mindre fet, medan laktosfri matlagningsgrädde har samma [ÅA1] fetthalt.
https://www.arla.se/halsa/allergi-intolerans/laktos/laktosfri/gradde/