Fibrer

Fibrer

Därför är fibrer viktiga för vår maghälsa

Om tarmfloran mår bra, mår oftast magen bra. Det hör bland annat ihop med hur mycket fibrer vi får i oss varje dag. Därför är fiberrik kost så viktig för vår hälsa.

Fibrer, eller kostfiber som det kallades tidigare, är namnet på de kolhydrater som vi själva inte kan bryta ner i tunntarmen, men som är bra för hälsan – istället blir de mat för vår tarmflora i tjocktarmen. Och om tarmfloran mår bra, mår magen bra.

Grovt sett delas fibrer in i två grupper; gelbildande och olösliga fibrer, som har lite olika effekt i kroppen. När fibrerna kommer ner i magsäcken suger de upp vatten och tar plats, vilket skapar mättnadskänsla. De ger också tarmen något att jobba med så att maten passerar fortare genom tarmkanalen.

Fibrer är energifattiga. Att välja fiberrikt är alltså ett bra sätt att bli mätt utan att få i sig för mycket energi om man vill minska det totala energiintaget. Fibrer gör dessutom att vi får tugga mer. Då äter vi långsammare, vilket också är bra för matsmältningen.

Lagom är bäst

Om man äter mycket mer fibrer än man är van vid kan man få ont i magen, problem med gaser och till och med diarré (berör främst småbarn), så det gäller att man äter lagom mycket. Däremot kan magen vänja sig vid allt större mängd fibrer och mängden kan man öka successivt.

Men hur mycket fibrer är då lagom? För vuxna är cirka 25-35 gram fibrer per dag en rekommenderad mängd. I dag får vuxna i sig cirka 20 gram (källa: Riksmaten vuxna 2010–2011). Många behöver alltså äta mer fibrer. Barn i skolåldern bör äta mer fibrer ju äldre de blir, för att senare i tonåren komma upp i samma mängd som vuxna.