HÄLSA

Arla hälsa

För oss på Arla står hälsa i fokus. Vi vill erbjuda produkter för både vardag och lite festligare tillfällen och tror på att vi kan äta av allt i lagom mängd. Vi vet också att fysisk aktivitet är viktigt för hälsan. Vi vill bidra till att alla ska kunna leva sitt liv lite hälsosammare! Därför har vi samlat tips, inspiration och information som kan hjälpa dig skapa bättre matvanor och inspirera till en aktivare vardag.

I BLICKFÅNGET JUST NU: VITAMIN D

Många kanske tänker på vitamin C när man pratar om vitaminer som är viktiga för immunsystemet, men vitamin D har en väl så viktigt funktion i att stötta immunsystemet.

Läs mer om andra näringsämnen här

Vitamin D är nuförtiden det mest uppmärksammade av alla vitaminer. Det beror dels på att det har så otroligt många funktioner i kroppen – bland annat för immunsystemet, benstommen och musklerna – men också på att det är ett vitamin som många svenskar får i sig för lite av.

Vitamin D bidrar också till att bibehålla benstomme och tänder. Det gör vitamin D genom att påverka upptaget av kalcium och hur det utnyttjas i kroppen. vitamin D bidrar också till att musklerna fungerar som de ska.

Vitamin D skiljer sig från de övriga vitaminerna i och med att vi inte bara får i oss det via maten utan att kroppen också kan tillverka det själv. Det sker i huden när solen lyser direkt på huden. Att vistas ute cirka 20 minuter om dagen är en bra regel för att få tillräckligt med vitamin D.

För oss i Sverige är det viktigt att se till att få del av solens strålning under sommarhalvåret, eftersom det är lätt att få D-vitamin brist när solljuset är för svagt under vintern (oktober-mars).

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som till viss del lagras i kroppen, men sommarens vitamin D depåer räcker oftast inte hela vintern. Det är därför viktigt att se till att få i sig vitamin D via kosten.

Så mycket vitamin D behöver du

Enligt de svenska näringsrekommendationerna behöver vi få i oss 10 mikrogram vitamin D per dag. Det gäller alla barn och vuxna upp till 75 år. För de över 75 år är rekommendationen hela 20 mikrogram per dag. 

I märkning på förpackningar används den rekommenderade dagliga dosen 5 mikrogram, enligt EU:s regler för märkning. Det kan vara viktigt att tänka på när du tittar på hur mycket vitamin D olika produkter innehåller och försöker täcka ditt dagsbehov.

Mjölkprodukter och vitamin D

Mjölk, fil och yoghurt bidrar med 12% av intaget av vitamin D i svenskarnas kost. Fisk bidrar med allra mest vitamin D, 23% av intaget, medan matfett som man har på smörgås bidrar med 14%. 

I Sverige är det lagkrav på att berika all mager mjölk, matfettsblandningar och margariner med vitamin D för att undvika att vi får i oss för lite. Mjölk med en fetthalt på 1,5% eller lägre berikas med vitamin D. Halten i lätt- och mellanmjölk är därför betydligt högre än i standardmjölk som inte är berikad.

Även matfettsbladningar som Lätt&lagom® och Bregott® berikas med vitamin D. De innehåller i princip hela dagsbehovet per 100 gram.

Vitamin D från middagar och mellanmål

Här är menyförslag med middagar och mellanmål för att komma upp i cirka 10 mikrogram av vitamin D.

MENY 1

Mellanmål: Smörgås med leverpastej och 1 smoothie ger 2,2 mikrogram vitamin D
Middag: Fiskgryta ger 9,9 mikrogram vitamin D
Totalt: 12,1 mikrogram vitamin D

MENY 2

Mellanmål: 3 st pannkakor och 1 glas mjölk ger 2,7 mikrogram vitamin D
Middag: Pastasallad med lax ger 6,7 mikrogram vitamin D
Totalt: 9,4 mikrogram vitamin D 

MENY 3

Mellanmål: Smörgås med ägg och 1 glas mjölk ger 3 mikrogram vitamin D
Middag: Pasta med musslor och lax ger 6,6 mikrogram vitamin D
Totalt: 9,6 mikrogram vitamin D

MENY 4

Mellanmål: Smörgås med ägg och kaviar och 1 glas mjölk ger 3,2 mikrogram vitamin D
Middag: Lax- och Potatispizza ger 6,5 mikrogram vitamin D
Totalt: 9,7 mikrogram vitamin D

MENY 5

Mellanmål: Smörgås med makrill i tomatsås 1 glas mjölk ger 3,6 mikrogram vitamin D
Middag: Biff, bearnaisesås potatis, grönsaker ger 5,6 mikrogram vitamin D
Totalt: 9,2 mikrogram vitamin D

MENY 6

Mellanmål: Smörgås med kallrökt lax 1 glas mjölk ger 5 mikrogram vitamin D
Middag: Sallad med bönor och rökt makrill ger 4,8 mikrogram vitamin D
Totalt: 9,8 mikrogram vitamin D

Hela dagsintaget vitamin D i en portion

Här är tre ätter som innehåller mer än 10 mikrogram vitamin D per portion och som ger dig hela det rekommenderade intaget av vitamin D.

Arlas hälsocoacher

Arlas hälsocoacher finns här för dig. Samtliga är leg. dietister som delar med sig av sina erfarenheter och sin kunskap om mat i olika sammanhang. Här på arla.se/halsa kan du titta på film, läsa information och ställa frågor direkt till dem.

Anna Malvina Svennung är leg. dietist och elitidrottare inom rodd. Hon ingår i svenska roddlandslaget och siktar på en OS-plats inför sommar-OS 2016. Hon ger tips och råd till dig som redan är aktiv och som vill få ut mer av din träning med rätt mat. Ställ din fråga till Anna Malvina här.

Maria Nygårds är leg. dietist och vet att det kan vara svårt att få till bra mat i en stressig vardag. Ställ din fråga till Maria här.

Jeanette Steijer är leg. dietist med fokus på viktminskning. Hon hjälper dig att hitta rätt i dietdjungeln och svarar på dina frågor som handlar om hur du bäst går ned i vikt. Ställ din fråga till Jeanette här.