B-vitamin

B-vitamin

B-vitaminerna – livsviktiga för ämnesomsättningen

De flesta B-vitaminerna är på olika sätt inblandade i kroppens energibildande ämnesomsättning. Därför är de livsviktiga för oss!

Ett glas mjölk ger halva dagsbehovet av vitamin B12.

B-vitaminer är en grupp som består av åtta olika vitaminer: vitamin B12, folat (folsyra), riboflavin, pantotensyra, tiamin, niacin, vitamin B6 och biotin. Det omfattar kroppens nedbrytning av maten vi äter och omvandling av matens innehåll av protein, fett och kolhydrater till energi och byggstenar som kroppens alla celler kan utnyttja.

Vitamin B12 bidrar till ett normalt immunförsvar samt minskar risken för trötthet och utmattning. Det är extra viktigt för vegetarianer, som inte får i sig det via kött och fisk. Mjölk är en mycket bra källa till vitamin B12.

Folat är den naturliga formen av vitaminet som också är känt som folsyra. Riboflavin har många olika funktioner i kroppen.

Skyddar cellerna 

Riboflavin fungerar som en antioxidant och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Den minskar också risken för trötthet och utmattning. Brist på riboflavin är mycket ovanlig, om inte personen samtidigt har en annan näringsbrist.

Pantotensyra bidrar till att minska trötthet och till normal mental prestationsförmåga. Det är dock få människor som har brist på pantotensyra.

Tiamin, eller vitamin B1, är viktigt för normal nerv- och muskelfunktion. Källor till tiamin är bland annat fläskkött, vetegroddar, gröna ärter, röda linser och fullkornsbröd.

Niacin, eller vitamin B3, hjälper till med kroppens energiomsättning och normal nervfunktion. Nötkött, fläskkött, kyckling, ägg och solrosfrön innehåller niacin.

Bidrar till bildandet av röda blodkroppar

Vitamin B6, eller pyridoxin, bidrar precis som vitamin B12 till att immunsystemet och nervsystemet fungerar som de ska och till bildandet av röda blodkroppar. Ägg och solrosfrön är exempel på rika källor till vitamin B6. Andra källor är bland annat vita bönor, potatis och sej (som är en vit fisk). Brist är mycket ovanligt eftersom vitaminet finns i så många olika livsmedel.

Biotin, eller vitamin B7, bidrar till energiproduktion, ämnesomsättning och normal hårtillväxt. Det finns i nästan all mat vi äter, och dessutom bildas det naturligt i tarmarna. Någon brist på biotin finns därför inte.

B-VITAMIN

B-vitaminerna riboflavin och B12 finns naturligt i mjölk av olika fetthalter.

Ett glas mjölk* ger:

  • Drygt halva dagsbehovet av vitamin B12
  • Drygt en fjärdedel av dagsbehovet av riboflavin

Mejeriprodukter bidrar med:

  • 18% av svenskarnas intag av vitamin B12 (och ost med ytterligare 7%)
  • 22% av svenskarnas intag av riboflavin

*Ett glas mjölk eller en portion fil motsvarar 2,5 dl. Statistik om Svenska matvanor från Riksmaten 2010-2011.