Laktosfri kost

Laktosfri kost

Så här fungerar laktosfri mat 

Bra mat är för alla – även för den med laktosintolerans. Genom att välja rätt produkter kan även du som är intolerant äta samma mat som alla andra.

Att vara laktosintolerant innebär att tarmen har för lite av det viktiga enzymet laktas. Laktasenzymets uppgift är att i tunntarmen bryta ner mjölksockret, laktos. När detta inte sker förs laktoset vidare till tjocktarmen, där det tas om hand av tarmens vanliga bakterier. Resultatet blir att man kan känna sig uppblåst och få magknip.

All hårdost är laktosfri

Hur mycket laktos du som laktosintolerant kan äta är individuellt. Dessutom kan känsligheten skilja sig åt dag för dag. Ett enkelt första steg är att byta ut vanliga mejeriprodukter mot laktosfria. Glöm inte heller bort att byta ut andra livsmedel och halvfabrikat som innehåller laktos. Men samtidigt är det viktigt att vara påläst var laktosen verkligen finns.

Visste du till exempel att all hårdost är naturligt laktosfri? Hårdost kan alltså du som är laktosintolerant äta utan problem. Den som klarar väldigt lite laktos, eller ingen laktos alls, mår bäst av att äta helt laktosfria produkter. Här hittar du också förslag på hur du enkelt lagar laktosfritt till både vardag och fest – med en mängd förslag på härlig laktosfri mat

Mer om laktosfria alternativ