Laktosfri kvarg

Laktosfri kvarg

Njut av laktosfri kvarg

Kvarg innehåller små mängder fett och kolhydrater. Den är rik på protein som är bra för muskeltillväxten. Därför har kvarg blivit en favorit för alla som tränar.

Kvarg är en nästan fettfri färskost gjord på samma sätt som vanlig ost, det vill säga att mjölksyrabakterier och löpe tillsätts så att mjölkproteinet klumpar ihop sig. Därefter silas vasslen, den flytande delen av, och ostmassan centrifugeras för att få en så hög halt av protein som möjligt.

Om du väljer en naturell kvarg med låg fetthalt får du i dig mycket protein men få kalorier. Därför väljer många som tränar kvarg som mellanmål, speciellt före eller efter träning. Att äta kvarg som mellanmål är också ett bra sätt att sprida intaget av protein över dagen så att det tas upp bättre av kroppen.

Många kvargalternativ är sötade med sötningsmedel men det finns också sockersötade varianter. Vill man ha ett riktigt bra alternativ, utan varken sötningsmedel eller socker så är det bättre att välja den naturella, osötade kvargen och sedan smaksätta själv om man önskar.

Så gör man laktosfri kvarg

Laktosfri kvarg tillverkas på samma sätt som den vanliga kvargen men man tillsätter enzymet laktas som bryter ned laktosen i kvargen till glukos och galaktos. Laktas är samma ämne som kroppen själv använder för att bryta ner laktos i tarmen till glukos och galaktos som sedan tas upp i kroppen.