Laktosfri ost

Laktosfri ost

Så blir osten laktosfri

Visste du att all vanlig hårdost är naturligt laktosfri? Det betyder att du kan äta den även om det inte står på produkten att den är laktosfri.

Du kanske undrar varför det inte står på hårdostarna att de är laktosfria? Svaret är att regelverket inte tillåter märkning av naturligt laktosfria produkter.

Så här blir osten laktosfri

  1. Hårdost är naturligt laktosfri och det gäller alla sorter – både milda och lagrade. Vid tillverkning av hårdost tillsätts löpe och mjölken delas upp i två delar; ostkorn och vassle.
  2. Ostkornen pressas därefter samman till ost. Vasslen blir en restprodukt där huvuddelen av laktosen hamnar och kan bland annat användas till messmör.
  3. Under de första veckorna efter ystningen bryts den sista laktosen ner, så att mindre än 0,01 gram finns kvar i 100 gram färdig ost. Det sker tack vare mjölksyrabakterier. Alltså klassas all hårdost, mild såväl som lagrad, i sin slutgiltiga form som laktosfri.

Hur är det då med laktosfri mozzarella eller fetaost? Jo, dessa ostar finns också som laktosfria varianter, men inte som naturligt laktosfria eftersom båda är färskostar och därmed innehåller lite laktos.