Järn behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin, ett protein i blodet som transporterar syre från lungorna till bland annat musklerna och hjärnan.
Järn ingår även i vissa enzymer. Kroppen tar normalt sett upp maximalt 20-25% av järnet i maten. Upptaget styrs främst av hur stort behovet är men även av vissa ämnen i maten.
Det finns två olika typer av järn:
Rekommenderat dagligt intag av järn varierar med kön och ålder.
Järnbrist kan uppstå om järnet från maten inte täcker behovet. Under vissa perioder i livet är järnbehovet särskilt stort. Tonåringar, gravida och kvinnor med stora blodförluster i samband med mens kan behöva järntabletter även om de får i sig mycket järn från kosten. Om du känner dig blek och trött, lätt blir andfådd och har dåligt immunförsvar kan det bero på att du har för låga järnvärden. Fråga på din vårdcentral om du misstänker att du eller någon i din närhet får i sig för lite järn.
För den som tar kosttillskott med järn är det viktigt att dosen blir rätt eftersom järn i större mängder kan vara giftigt. Blodpudding, leverpastej och solrosfrön är rika källor till järn. Andra källor är t ex nötkött, hasselnötter, vita bönor och röda linser.
Du som har bra blodvärden och välfyllda förråd av järn behöver inte förändra dina måltider för att få ett ännu bättre järnupptag – normalt sett anpassar kroppen upptaget efter ditt behov. Om du behöver optimera järnupptaget under en tid kan det vara bra att välja vatten eller ett litet glas juice som måltidsdryck till lunch och middag. Det beror på att det är dessa måltider som ofta innehåller mer järnrika livsmedel. Mjölk är då en utmärkt måltidsdryck till frukost och mellanmål, som vanligen innehåller lite mindre järn.
Källor: Läkemedelsboken, Livsmedelsverket, Netdoktor och NCBI