Skaldjurssoppa

40 min Lunch Middag
Frysbar
Skaldjurssoppa

Skaldjurssoppa är en rätt som kan varieras i all oändlighet. I vårt recept får soppan ta smak från egengjord skaldjursfond, saffran och dillfrön. Till servering arrangerar vi räkor, musslor och lite grönsaker i botten av en soppskål, sen slår vi på den skummiga soppan och toppar med lite dill. Lyxigt och gott!

Nytt

Ingredienser

Bananschalottenlökar
2
Morötter
4
Blekselleri
2 stjälkar
Fänkål
1
Olivolja
1 msk
Räkor med skal
250 g
Tomatpuré
1 msk
Saffran à 0.5 g
2 kuvert
Dillfrön, mortlad
2 tsk
Torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
2 dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Vatten
7 dl
Blåmusslor
1 kg
Olivolja
1 msk
2½ dl
Majsstärkelse
ev 1 tsk
Salt
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Till servering:

Skalade räkor
100 g
Dill
1 knippe
Krutonger
4 dl
2 dl

Gör så här

  • Skala och finhacka schalottenlöken. Skala moroten och skär i små kuber. Skär sellerin i små kuber. Ansa fänkålen och skär i små bitar. Spara 1 dl skurna, råa grönsaker i en skål fram till servering.
  • Hetta upp olja i en stor kastrull och svetta lök och grönsaker i 5 min utan att de tar färg.
  • Skala räkorna. Spara de skalade räkorna i en skål i kylen till servering. Lägg räkskalen i kastrullen med grönsakerna.
  • Tillsätt tomatpuré, saffran och mortlade dillfrön bland räkskalen och grönsakerna. Höj värmen något och låt allt fräsa ca 3 min.
  • Häll i vin och reducera tills ca hälften av vätskan återstår.
  • Tillsätt konserverade tomater och vatten. Ge soppan ett uppkok. Låt sedan sjuda på medel värme medan du tar hand om musslorna.
  • Lägg blåmusslorna i ett durkslag och skölj under rinnande kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig. Dra bort skägget från musslorna som är kvar.
  • Ta fram en ny kastrull. Hetta upp 1 msk olivolja och häll i musslorna. Koka ca 3 min. Plocka sedan ut musselköttet från skalen och förvara i en skål i kylen fram till servering. Släng skalen och de musslor som inte öppnat sig.
  • Spara vätskan som blev kvar från musselkoket och häll ner i kastrullen med soppan.
  • Sila av soppan i en ny kastrull, förslagsvis den från musselkoket. Släng räkskal och grönsakerna.
  • Ställ tillbaka kastrullen på spisplattan. Tillsätt grädde i den släta soppan. Red ev av soppan under kokning med majsstärkelse utspätt i 1 msk kallt vatten. Låt sjuda till önskad konsistens.
  • Smaka tillslut av med salt och svartpeppar.
  • Arrangera råa grönsaker, räkor och musselkött i sopptallrikar. Skumma upp skaldjurssoppan med en stavmixer och slå över. Toppa med dillvippor.
  • Servera med krutonger och crème fraiche.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per port

Energi:

575 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,6 g
Protein: 15,3 % 21,7 g
Fett: 57,7 % 37,5 g
Kolhydrater: 25,6 % 36,2 g
https://www.arla.se/recept/skaldjurssoppa/