Pumpagnocchi med gruyère och salviasmör

50 min Förrätt Huvudrätt
Pumpagnocchi med gruyère och salviasmör

Krämig och tröstefull mat som värmer både mage och själ. Pumpagnocchin blir lätt och smakrik tack vare butternutpumpa och gruyère, medan salviasmöret ger en nötig och aromatisk finish. Servera som en lyxig förrätt för sex personer eller som ett elegant tillbehör till en huvudrätt för fyra personer. Perfekt när du vill imponera utan att det blir för komplicerat.

Ingredienser

(ca 800 g) butternutpumpa
1
Finriven gruyère
100 g
1 msk
Äggula
1
Salt
1 tsk
Vetemjöl, t ex durum eller tipo 00
2½ dl

Salviasmör

100 g
Salviablad
1 kruka
Flingsalt
1 krm
Nymalen svartpeppar
2 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och kärna ur pumpan. Skär i små bitar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör- & rapsolja. Rosta i ugnen tills bitarna är mjuka, 20–25 min.
  • Mosa pumpan till en puré med potatisstomp och låt svalna något.
  • Blanda purén med riven gruyère, äggula och salt. Sikta i mjölet och arbeta ihop till en fast, men inte torr, deg.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i mindre bitar och rulla varje bit till en fingertjock längd. Skär i 1,5 cm långa bitar. Om de klibbar, sikta lite mjöl över och vänd försiktigt. Tryck till varje bit med en gaffel.
  • Koka upp rikligt med välsaltat vatten. Sänk ner gnocchin i omgångar och koka på låg värme tills de flyter upp. Lyft upp med hålslev och lägg i en form.
  • Smält smöret i en stekpanna och tillsätt salviabladen. Låt smöret få färg och fräs sedan gnocchin tills de får fin yta.
  • Fördela gnocchin på tallrikar, strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera direkt.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

507 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,6 g
Protein: 10,3 % 12,8 g
Fett: 58,2 % 33,4 g
Kolhydrater: 31,5 % 39,3 g
https://www.arla.se/recept/pumpagnocchi-med-gruyere-och-salviasmor/