Klådda

2 tim Frukost Lunch Mellanmål
Frysbar
Klådda

Klådda är ett underbart gott tunnbröd ursprungligen från Norrbotten. Smaksätt smeten med fänkåls- och korianderfrön. Servera nygräddad Klådda med smör, eller varför inte göra en god tunnbrödsrulle med rökt röding, lax eller skinka?

Nytt

Ingredienser

5 dl
Jäst
10 g
Fänkålsfrön, mortlade
½ tsk
Korianderfrön, mortlade
½ tsk
Vetemjöl special
1½ dl
Rågsikt
9 dl
Salt
2 tsk
Kornmjöl, till utbakning
2 dl

Gör så här

  • Värm mjölken fingervarm, 37°. Smula ner jästen i en bunke tillhörande en köksassistent.
  • Häll mjölken över jästen och rör i kryddorna. Blanda tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt mjölet i omgångar. Blanda till en kletig deg i assistenten. Tillsätt saltet på slutet och se till att det blir väl inblandat.
  • Klappa ihop degen till en boll och lägg en bakduk över bunken. Låt jäsa i 45 min.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Stjälp upp degen på ett rent bakbord och strö över lite kormjöl.
  • Dela degen i 10 bitar och rulla varje bit till en boll. Vänd varje boll i kornmjöl.
  • Kavla ut varje boll till en rund och tunn kaka, 23-25 cm i diameter. Avsluta med att kavla med en kruskavel över varje kaka för fint mönster.
  • Förbered plåtar med bakplåtspapper. Grädda bröden i omgångar, ca 90 sekunder på varje sida. Vänd med hjälp av t ex en stor stekspade.
  • Täck de nybakade tunnbröden med en ren kökshandduk så de håller sig mjuka och saftiga fram till servering.
Klart!

Har du en pizza- eller baksten blir det perfekt att baka bröden direkt på den. Använd gärna pizzaspaden. Eller förvärm en plåt i ugnen och dra över bakplåtspappret med brödet som ska gräddas till den varma plåten.

Näringsvärden, per st

Energi:

255 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 4 g
Protein: 8,3 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 2,5 g
https://www.arla.se/recept/kladda/