Så lyckas du med lussebullar
Så lyckas du med

Bästa lussebullarna

Vad vore julen, lucia och glöggmys utan saffransbröd? Varianter på lussekatter har vi bakat i över 100 år i Sverige, de olika formerna på bullarna har sitt ursprung i olika fornnordiska symboler. Här hjälper vi dig att lyckas med dem.

Så får du till det godaste saffransbrödet

Knep för att få ut mest smak av saffran

  • Ha ner saffranet när du värmer mjölken.
  • Blanda ½ dl socker och ½ dl vatten i en kastrull och koka upp med en påse saffran. Låt dra, gärna över natten om du har tid men 10 minuter är bättre än inget.
  • Mortla saffranet med sockret i receptet innan du blandar ner det i degvätskan.

Innan och efter gräddning

  • Lägg russinen i blöt i 10 minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare.
  • Över och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar.
  • För att få fin glans och också för att bullarna ska hålla sig saftiga länge, pensla med upp-penslat ägg direkt efter att bullarna kommit ut ur ugnen.

Experten tipsar – så får du bästa lussebullarna

Hej Lotta Bäckman, provkökskock på Arla!

Vad blir det för skillnad på lussebullarna när man använder Kesella kvarg eller smör?
När man bakar med smör blir bullarna luftigare och de med kvarg blir lite mer att bita i.

Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullarna som är bakade med kvarg blir lite fräschare i smaken. Lussebullarna håller lika länge oavsett om du bakar med smör eller kvarg men bullarna med kvarg kan kännas saftiga lite längre. Väljer du att baka med kvarg går det bra att välja både den vanliga och lättvarianten.

Är det något annat man ska tänka på när man gör degen till lussekatter?
Det viktigaste är att knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.

Och har du några knep för gräddningen? 
Grädda helst i över- och undervärme och använder du varmluftsfunktionen på ugnen så ska du sänka temperaturen med 25° grader.

Hur gör man bäst om man vill spara bullar?
Frys in gräddade bullar som inte ska ätas direkt. Vill du kan du göra egna bake-off bullar, frys då bullarna när de är utbakade. När du sedan vill baka dem, tina, jäs och grädda som vanligt.

Om man fryser bakade bullar, hur tinar man de bäst?
Bäst är att låta dem tina i kylen och sedan bara snabbt värma på dem i ugnen på låg värme innan de ska ätas.