Färskostgnocchi med smörsås och svamp
Budget Nytt

Färskostgnocchi med smörsås och svamp

1 tim Huvudrätt
Det finns inget bättre än svamp på hösten! Variationen i skogen är fantastisk under den tiden. Färskostgnocchi är en krämigare och enklare variant av den klassiska potatisgnocchin. Här serverade med en len smörsås smaksatt med lagrad ost och svamp. Det går utmärkt att laga denna rätt även under andra årtider använd då svensk odlad svamp. Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/farskostgnocchi-med-smorsas-och-svamp/

Gör så här

Färskostgnocchi:
  • Vispa ihop färskost, riven ost och ägg i en bunke.
  • Tillsätt lite mjöl åt gången, blanda till en slät men kladdig smet. Smaka upp med salt och nymalen svart peppar.
  • Lägg gärna smeten i en spritspåse för att underlätta vid utbakning, eller klicka ut smeten med sked.
  • Mjöla bänken ordentligt och spritsa ut smeten i avlånga korvar, mjöla på toppen. Skär upp i små bitar, ca 2x2cm. Strö över lite vetemjöl. Täck med ren kökshandduk tills de ska tillagas.
Svamp:
  • Lägg undan 2 st champinjoner till garnering. Skär all svamp i bitar. Skär gräslöken fint.
  • Värm upp olja en stekpanna. Stek svampen tills den börjar få färg, tillsätt då smör och stek tills svampen blir gyllene. Smaka av med salt och pressad saft av citronen.
  • Hyvla de sparade champinjonerna tunt, gärna med mandolin.
Smörsås:
  • Koka upp crème fraiche i en liten kastrull. Mixa ner hälften av smöret med hjälp av en stavmixer.
  • Koka upp såsen försiktigt igen och mixa ner resterande smör samt den rivna osten.
  • Värm försiktigt och smaka upp med salt och pressad saft av citronen.
Servering:
  • Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
  • Koka gnocchin tills de flyter upp, ca 3min.
  • Lyft upp med en hålslev och lägg på en smord form. Skaka runt så gnocchin inte klibba ihop.
  • Arrangera gnocchin på tallrikar.
  • Lägg svampen i såsen och värm upp försiktigt. Rör ner den hackade gräslöken.
  • Toppa färskostgnocchi med smörsåsen. Toppa med mortlad grönpeppar och skivad champinjon.
Klart!

Ingredienser

Färskostgnocchi:
300 g
½ dl
Ägg
1
Vetemjöl
ca 2 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Matolja
Svamp:
Blandad färsk svamp, tex trattkantarell, svart trumpetsvamp
300 g
Champinjoner
250 g
Färsk gräslök
1 kruka
Matolja
2 msk
25 g
Citron
½
Torkad grönpeppar
1 msk