Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås

1 tim Efterrätt
Äppelkaka av ett recept från förr. En favorit som sköter sig själv i ugnen. Lika god varm som ljummen eller kall!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda strösocker och kanel. Varva äpple och sockerblandningen i en ugnssäker form ca 20 cm i diameter.
  • Blanda ströbröd och farinsocker och strö det över. Hyvla smöret tunt med en osthyvel och fördela det över ströbrödet.
  • Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
  • Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  • Tillsätt mjölk och 1 dl vispgrädde. Koka upp. Drag kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min.
  • Tag upp vaniljstången.
  • Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna.
  • Häll upp såsen i en skål och vispa den kall.
  • Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.
Klart!
Tips:

Vaniljstången kan ersättas med 1 msk vaniljsocker som rörs ner i den kalla såsen.

Ingredienser

Syrliga äpplen
4
Strösocker
½ dl
Malen kanel
1 tsk
Ströbröd
1 dl
Farinsocker
2 msk
50 g
Vaniljsås:
Vaniljstång
½
2 dl
3 dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Potatismjöl
2 tsk