Bonden, korna & gården

Allting börjar på gården

Hos oss börjar allt med korna på gården. Våra kor måste må bra och bli väl omhändertagna för att mjölken ska bli bra. Den som har koll på korna är förstås bonden.

På mjölkgården händer det mycket varje dag, året runt. Korna ska mjölkas, pysslas om och få mat, men livet som bonde handlar också om att så och skörda, skotta snö, reparera stängsel och mycket mer. Läs om bondens arbete.

Besök en mjölkgård

Vill du se hur korna har det på gården eller kanske vara med när de släpps ut på bete? Vår skolverksamhet Arla Minior gör det möjligt för skolbarn att besöka mjölkgårdar och lära sig mer om livet på gården. På våren bjuder vi även in allmänheten till de populära kosläppen. Det är en upplevelse att se hur det spritter i benen på korna när de släpps ut på grönbete.

Vi älskar våra kor

Det kallas ”djuröga” att kunna se hur korna mår och vad de behöver. Eftersom många kor numera mjölkar sig själva i mjölkrobotar, ger det bonden mer tid att titta till djuren lite extra, flera gånger varje dag. Då är det lätt att upptäcka om något inte skulle stå rätt till. Kor är vanedjur som känner sig trygga med samma rutiner för mat och mjölkning varje dag. Här berättar vi mer om korna.

Bonden

Hjälten på gården

En bonde måste kunna många olika saker. Allt ifrån djurskötsel och växtodling till ekonomi, maskinvård och underhåll av byggnader. Och så en hel del om miljö. 

Läs mer om bondens arbete här!
Korna

Kor som mår bra

Hon vill ligga torrt och dragfritt, få mat på bestämda tider, bli ompysslad och kortklippt i vinterpälsen. 

Lär dig mer om korna här
Gården

Gården och miljön

Vi arbetar tillsammans med mjölkbönderna för att minska jordbrukets miljöpåverkan. Indirekt har vi ju ansvar för att mjölken, liksom andra varor vi använder, har producerats på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt.

Lär dig mer om gården
Arla Minior

Besök en bondgård

Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1–3 bondgårdsbesök. Vi kallar det för Arla Minior. Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån.

Till Arla Minior
Bonden Kajsa
Djuromsorg

Vår ko-filosofi

Att sköta djuren med omsorg är en självklarhet för oss bönder. När korna mår bra, så blir mjölken bra. Det är vår filosofi.

Läs om djuromsorg

Fråga bonden

Har du en fråga om livet på en bondgård? Skicka ett mejl till Inger så svarar hon så fort hon hinner mellan bestyren på gården.

Ställ en fråga