Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1–3 bondgårdsbesök. Vi kallar det för Arla Minior. Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån.
Hos oss börjar allt med korna på gården. Arlaböndernas kor måste må bra och bli väl omhändertagna för att mjölken ska bli bra. Den som har koll på korna är förstås bonden.
Att vara Arlabonde är att välja att leva nära sina djur. Att se kalvar födas och kvigor växa upp till fina mjölkkor. Det är svårt att tänka sig en mjölkbonde som inte älskar sina djur. Men det är inte bara känslan för djuren som styr omsorgen om korna. När korna mår bra blir mjölken bra, och det har betydelse för gårdens ekonomi.
Alla Arlabönder följer kvalitetsprogrammet Arlagården® som innehåller en mängd regler för hur korna ska skötas och hur arbetet på gården ska gå till. Mycket handlar om ordning och reda och god hygien, men naturligtvis också om omsorg om djuren och miljön. Bondens arbete på mjölkgården är grunden för mjölkprodukternas kvalitet.
På sommaren går alla kor i Sverige ute på bete. Reglerna säger att korna ska vara ute minst sex timmar per dygn, men många är ute mycket mer än så. Du kan se dem beta i sina hagar från Jämtland i norr till Skåne i söder. Betet har många positiva effekter, bland annat håller det korna friska och stärker deras ben.
De flesta korna bestämmer själva när de vill äta och vila. Många kor väljer även när de vill mjölkas – då går de bara till en mjölkrobot. Automatiska ryktborstar som korna kan stå och klia sig mot är populärt. Många gillar att bli kliade av människor också. Om gården inte har mjölkrobot mjölkas korna varje morgon och kväll med en mjölkningsmaskin.
Arlabönderna är måna om korna är friska och sköts med omsorg. Därför bedöms varje kos välbefinnande regelbundet på ett standardiserat sätt, i enlighet med kvalitetsprogrammet Arlagården® och vår nollvision som går ut på att inga djur ska fara illa. Vårt mål är att alla djur, på alla Arlagårdar ska må bra varje dag. Det innebär bland annat att varje ko kontrolleras fyra gånger om året, allt från hull till hältor, att vi gör externa revisioner och genomför stickprov på gårdarna.
På mjölkgården är ingen dag den andra lik, men varje dag, året om, ska korna mjölkas, pysslas om och få mat. I övrigt följer arbetet på gården årstidernas gång. Det handlar om allt från att reparera och underhålla maskiner och byggnader till att så och skörda grödan som ska bli kornas vinterfoder. En av årets höjdpunkter är kosläppet, då våra kor skuttar och hoppar av glädje över att få komma ut på grönbete efter en vinter i ladugården.
Drygt 90 procent av allt som Arla säljer i Sverige är gjort på mjölk som hämtas från små och stora gårdar över i stort sett hela landet. Alla gårdar följer Arlas kvalitetsprogram Arlagården®. När alla punkter i programmet är avprickade, vet vi att arbetet på gården sker på bästa sätt. En bra miljö på gården, med omsorg om djuren och foder av högsta klass gör nämligen att mjölken får god kvalitet.
Vill du se hur korna har det på gården eller kanske vara med när de släpps ut på bete? Vår skolverksamhet Arla Minior gör det möjligt för skolbarn att besöka mjölkgårdar och lära sig mer om livet på gården. På våren bjuder vi även in allmänheten till de populära kosläppen. Det är en upplevelse att se hur det spritter i benen på korna när de släpps ut på grönbete.