Bonden Joakim och ko

Bondeägda Arla

Det är vi Arlabönder som äger Arla. Tillsammans är vi 11 200 mjölkbönder i Sverige och norra Europa. Chansen är stor att du har en Arlabonde nära ditt hem – sju av tio svenskar har en Arlagård som närmaste mjölkgård.

I över 100 år har Arla i Sverige varit ett bondeägt kooperativ. Det betyder att det är vi bönder som äger Arla – inte bara våra egna kor och gårdar utan också mejerier, kontor, lastbilar och lager. Och all vinst som Arla gör går tillbaka till oss.

Vi Arlabönder lever och arbetar i takt med årstiderna, och för oss är naturen alltid närvarande. Därför är det naturliga en självklar del i allt vi gör. Arlas vision är att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt. Det betyder att vi vill erbjuda mejeriprodukter med naturligt goda ingredienser tillverkade på ett ansvarsfullt sätt. Kan vi samtidigt inspirera dig att äta lite bättre och mer hälsosamt – ja, då vet jag att vi gör nytta.

Ensam är stark, men tillsammans är starkare. Det insåg vi Arlabönder tidigt, redan för över 100 år sedan och därför startade vi vårt eget kooperativ. Tillsammans gör vi skillnad, såväl för den enskilda bonden som för samhället och världen i stort. Vi erbjuder naturligt goda och näringsrika mejeriprodukter av hög kvalitet samtidigt som vi skapar tusentals arbetstillfällen, håller landskapet öppet och landsbygden levande.

Du är viktig för oss bönder

Arlas mejeriprodukter görs bland annat på mjölk från Arlabonden Heléne Gunnarsons gård i Tvååker.

– När du köper mjölk, smör, grädde, ost eller något annat från Arla är det min mjölk du köper. Och det är så jag får betalt. Allt Arla tjänar går tillbaka till oss Arlabönder. Och du gynnar inte bara oss. Du bidrar också till öppna landskap, en levande landsbygd, tusentals jobbtillfällen och ett lantbruk i världsklass, berättar Heléne.

Så när Helené och hennes kollegor i Arla får frågan ”Hur kan jag som konsument gynna mjölkbönderna?” Då är svaret ganska enkelt.

– Fortsätt köpa våra produkter, säger Heléne.

Arlabönder ryggraden i svensk mjölkproduktion

Heléne Gunnarson har 200 kor på sin gård Snickerns i Tvååker. Hon menar att Sveriges cirka 2 700 Arlabönder, från Skåne i söder till Jämtland i norr, är ryggraden i svensk mjölkproduktion. Korna bidrar till den biologiska mångfalden och bönderna håller landskapen öppna och landsbygden levande. Dessutom skapas tusentals jobbtillfällen ute i landet.

Om det här är viktigt för dig som konsument, menar Heléne Gunnarson, är det bästa man kan göra att välja Arla i mejeridisken.
– Allt Arla tjänar går på ett eller annat sätt tillbaka till oss bönder.

För att vara bonde i dag måste man vara optimist, och också uppfinningsrik entreprenör. Och som egenföretagare måste man hela tiden utveckla sin verksamhet, helt enkelt bli bättre, säger Heléne Gunnarson.

– Jag och mina kollegor vill inte bara kunna producera mjölk av hög kvalitet och sälja den till ett bra pris, utan också erbjuda svenska konsumenter världens bästa mejeriprodukter, gjorda på mjölk från gårdar där korna mår bra.

Vi berättar

Historien om Arla

Lär dig Arlas historia
Lär känna

Bonden, korna & gården

Lär dig mer