Flicka med mjölk

Minior – bondgårdsbesök

Vad är Arla Minior?

Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1–3 bondgårdsbesök. Vi kallar det för Arla Minior.

Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån. Vi ser besöket som en integrerad del av undervisningen. Därför finns det även skolmaterial att ladda ner. Sedan starten 1993 har cirka 1 miljon skolbarn besökt en Arlagård. Välkommen med din klass du också!

Boka besök

Frågor & svar

Före besöket

Förbered er inför bondgårdsbesöket och tänk på att gården är en arbetsplats. För den som är ovan vid miljön och djuren kan det vara riskabelt att gå omkring på egen hand. Under själva besöket måste du se till att gruppen är under uppsikt och är lugna och snälla mot djuren. Om någon har varit utomlands under de senaste två dygnen måste du berätta det för bonden när ni kommer till gården.

Berätta för vårdnadshavarna att ni ska på bondgårdsbesök.

Före besöket

Att tänka på

  • Alla måste ha gummistövlar och oömma kläder på sig.
  • Klä er varmt om det är kallt ute.
  • Ta med egen matsäck.
  • Ta reda på om någon elev är allergisk mot hö eller något djur.
  • Ta gärna med en kamera och dokumentera besöket.
  • Låt eleverna skriva ner sina frågor/funderingar inför besöket.
  • Titta på filmen* "Var kommer mjölken ifrån?" som du hittar här intill.

*teckensprak-300x300-svart.pngTeckenspråkstolkad version

Kossa

Under besöket

När ni är framme på gården möts ni av bonden som berättar om sitt arbete och visar runt bland djuren. Barnen får träffa livs levande kor och se på när de mjölkas. De får också träffa kalvar och ibland även andra djur som bor på gården.

De kommer också att få se de olika maskiner som bonden använder för att sköta om djuren och odla foder till dem.

Fodring av kor

Efter besöket

Bondgårdsbesöket ger eleverna kunskap och erfarenhet av var maten kommer ifrån, samt hur djur, människor och natur hänger ihop.

Det är viktigt att låta eleverna möta djur, natur och odling i praktiken. Att de får följa årstidernas väx­lingar, lära känna sitt närområde och en del av det lokala näringslivet. Låt äventyret och kunskapen om livet på gården följa med hela vägen in i klassrummet. Skolmaterialet som du hittar här nedanför är kul, utmanande och fullt av kunskap.

Katt i ladugård