Flicka med mjölk

Minior – bondgårdsbesök

Vad är Arla Minior?

Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1–3 bondgårdsbesök. Vi kallar det för Arla Minior.

Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån. Vi ser besöket som en integrerad del av undervisningen. Därför finns det även skolmaterial att ladda ner. Sedan starten 1993 har cirka 1 miljon skolbarn besökt en Arlagård. Välkommen med din klass du också!

Boka besök

Frågor & svar

Före besöket

Förbered er inför bondgårdsbesöket. Tänk på att gården är en arbetsplats. För den som är ovan vid miljön och djuren kan det vara riskabelt att gå omkring på egen hand. Under själva besöket måste du se till att gruppen håller ihop och är under uppsikt. Uppmana eleverna att vara lugna och snälla mot djuren. Om någon har varit utomlands under de senaste två dygnen måste du berätta det för bonden när ni kommer till gården.

Informera föräldrarna/vårdnadshavarna om att ni ska på bondgårdsbesök.

Före besöket

Att tänka på

  • Alla måste ha gummistövlar och oömma kläder på sig.
  • Klä er varmt om det är kallt ute.
  • Ta med egen matsäck.
  • Ta reda på om någon elev är allergisk mot hö eller något djur.
  • Ta gärna med en kamera och dokumentera besöket.
  • Låt eleverna skriva ner sina frågor/funderingar inför besöket.
  • Titta på filmen* "Var kommer mjölken ifrån?" som du hittar här på sidan.

*teckensprak-300x300-svart.pngTeckenspråkstolkad version

Kossa

Under besöket

Barnen får bekanta sig med livs levande kor och se på när en ko mjölkas för hand. De får också träffa kalvar och ibland andra djur som bor på gården.

Besöket tar cirka två timmar inklusive paus för medtaget mellanmål. När ni är framme på gården möts ni av bonden som berättar om sitt arbete och visar runt bland djuren. Ni kommer att få se de olika maskiner som bonden använder för att sköta om djuren och odla foder till dem.

Fodring av kor

Efter besöket

Bondgårdsbesöket och Arlas skolmaterial sätter elevernas kunskap om och erfarenhet av var maten kommer ifrån i fokus och hur djur, människor och natur hänger ihop.

Det är viktigt att låta eleverna möta djur, natur och odling i praktiken. Att de får följa årstidernas väx­lingar, lära känna sitt närområde och en del av det lokala näringslivet. Låt äventyret och kunskapen om livet på gården följa med hela vägen in i klassrummet. Skolmaterialet som du hittar här nedanför är kul, utmanande och fullt av kunskap.

Katt i ladugård