Mjölk och vikt

Mjölk och vikt

Viktnedgång handlar om rätt kosthållning

En vanlig missuppfattning är att enskilda livsmedel, till exempel mjölk får oss att gå upp i vikt. Så är det inte, fokusera istället på ditt totala energiintag.

Kosthållning handlar om hur du sätter ihop din mat och vad du äter. Det är ett val du gör för att må bra, gå ner, gå upp eller hålla vikten och samtidigt få i dig bra näring. En bra kosthållning innebär att du äter av många olika näringsrika livsmedel. Hälsosamma matvanor baseras på mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter. Följer du dessa råd minskar du risken för övervikt och våra vanligaste folksjukdomar (ref. NNR2012).

Vad gäller mjölkprodukter så innehåller de energi i form av kalorier från fett, protein och kolhydrater. Men tänk på att det finns ett stort spann med produkter med olika fetthalt.

Viktigt med naturlig mat

På Arla tror vi att det bästa sättet att få i sig näring är att äta näringsrik mat – och inte vitamintabletter eller multiberikade produkter. Mjölk är ett utmärkt exempel på det med sitt naturliga innehåll av protein, vitaminer och mineraler – som vi människor behöver varje dag. Och självklart kan vi inte bara äta mjölkprodukter, utan vi måste kombinera det med annan näringsriktig mat.

Därför är också mjölkprodukter en del av Livsmedelsverkets kostråd som både tagit hänsyn till effekter på folkhälsan och miljömässig hållbarhet.