Mjölk och kroppen

Mjölk och kroppen

Därför är det smart att dricka mjölk

Mjölk är inte bara för barn. Oavsett ålder kan du dra nytta av mjölkens nyttigheter genom hela livet – men av lite olika anledningar.

Ett glas mjölk innehåller många av de näringsämnen som vi rekommenderas att få i oss varje dag. Framför allt är mjölk rikt på dels protein ”kroppens byggstenar” – som vi använder för att bilda livsviktiga hormoner och enzymer, dels kalcium – som behövs för att bilda ben och tänder.

Under den första tredjedelen av livet byggs benmassan upp – då är det extra viktigt att få i sig kalcium. Men också för att bibehålla ett starkt skelett som ska orka bära oss även i den senare delen av livet.

Aktiva barn och ungdomar behöver mycket näring och energi. Eftersom mjölk är näringstät, det vill säga innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat, är den perfekt till mellanmålet.

Mycket näring även i små portioner

Mjölk passar även vuxna som behöver gott om näring men färre kalorier.

Med stigande ålder förändras vårt energibehov något – vi behöver lite färre kalorier, men lika mycket vitaminer och andra näringsämnen som tidigare, och till och med mer av vissa. Eftersom mjölk är naturligt näringstät passar den extra bra för äldre som behöver mycket näring, men i mindre portioner. Dessutom ger mjölk mycket näring i förhållande till sin klimatpåverkan. Bra för både dig och miljön, också om du väljer ekologisk mjölk. Hälsan har du ju redan tänkt på när du väljer mjölkprodukter.

Har stöd i den samlade forskningen

Media har stort fokus på hälsoeffekter, tyvärr är det ofta obalanserat. Det som ena dagen kan göra dig friskare, kan andra dagen vara hälsofarligt. Vi tycker det är viktigt att debatten om kost och hälsa är nyanserad och att enskilda forskningsresultat sätts i ett större sammanhang. Den samlade forskningen, som ligger till grund för våra kostråd, stödjer att hälsosamma matvanor ska baseras på mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter.